Читај ми!

Влада у сенци тражи смену Гашића

Влада у сенци Демократске странке затражила је смену министра одбране Братислава Гашића због непоштовања процедура у акцији спасавања бебе војним хеликоптером, у којој је погинуло седам особа.

Министар Братислав Гашић сваким даном штети угледу система и Војске Србије и до сад је својим деловањем, чињењем и нечињењем нанео изузетно велику штету, речено је на конференцији за новинаре после седнице владе у сенци, преноси Танјуг.

ДС је затражио одговоре на питања ко је донео одлуку о употреби хеликоптера приликом акције спасавања бебе, да ли је мењан план лета и ко је доставио лажну вест медијима о слетању, као и зашто Министарство одбране није реаговало на лажну вест о успешном слетању.

Министарка одбране владе у сенци Гордана Чомић упитала је да ли је одлука о употреби хеликоптера донета усмено или писано, наводећи да писана одлука мора да се достави на увид јавности. Такође је упитала и које надлежно лице, по којем основу и коме је на Аеродрому "Никола Тесла" дао информацију о слетању хеликоптера.

"Овај задатак се завршио трагично и неко мора да одговара", рекла је Чомићева и истакла да питања не ометају истрагу већ се тичу владавине права.

Она је рекла и да је изјава премијера Александра Вучића да преузима одговорност за трагедију "непромишљен одговор" као и да је лична одговорност непреносива.

"Ако премијер каже да је сам одговоран и не поднесе оставку, то је исто као да каже баш ме брига и за владавину права и за оно што пише у закону. Знајући рад председника владе, ја сам сигурна да није ту поруку хтео да да, зато му је изјава потпуно непромишљена", рекла је Чомићева.

Министар полиције владе у сенци Драган Шутановац рекао је да ДС пад хеликоптера не користи у политичке сврхе, већ да тражи одговоре на питање зашто процедуре нису поштоване, ко је доносио те одлуке и који је био крајњи циљ.

Шутановац је рекао да је трагедија са хеликопером "последица лошег руковођења Министарством одбране и "синдрома Фекетић и потребе министара да се сликају".

Он је, такође, подсетио и да је скупштински Одбор за контролу служби безбедности утврдио да је документ који је на једној од претходних седница тог тела показао омбудсман Саша Јанковић, а у којем је наведено да су припадници ВБА пратили митинг СРС новембра 2014. године, веродостојан и да постоји у архиви те агенције, као и да садржи податке и сазнања која нису у складу са делокругом рада ВБА.

Шутановац је додао и да је Одбор донео закључак да није било неправилности у набавци и коришћењу уређаја за прислушкивање.

"То је био још један покушај Гашића да дезинформише јавност. Због свега тога тражимо смену Гашића са позиције министра одбране. Премијер што пре, ако ништа реконструкцијом, треба да смени Гашића", рекао је Шутановац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи