Читај ми!

Миленковић: Процес придруживања ЕУ политичка одлука

Вршилац дужност директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Ксенија Миленковић истакла је да је ЕУ позитивно оценила економске и структурне реформе Србије, напомињући да је процес приступања ЕУ политичка одлука.

Србија је подржала све одлуке ЕУ осим оних које се тичу односа Русије и Украјине и увођењу санкција Русији, рекла је Миленковић у емисији Таласање Радио Београда и истакла да се од Србије очекује "прогресивно придруживање спољно-политичким одлукама ЕУ".

"Питање отварања поглавља је питање процедуре ЕУ, али и политичких разматрања јер је процес придруживања ЕУ увек политичка одлука 28 чланица", рекла је Миленковић.  

Једно од најзахтевнијих поглавља биће преговори о Заштити животне средине, сматра Миленковић.

Гостујући у Таласању, директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић је рекла да сматра да Србија треба да ради на испуњавању свих услова за приступање Европској унији иако јој то не гарантује чланство.

Јоксимовић је истакла да је процес проширења ЕУ данас сложенији него пре 10 година, али да "не треба да кукамо над том чињеницом, већ да радимо на испуњењу свих услова" и јачању наше економије.

Јоксимовић је позитивно оценила спремност за отварање преговарачких поглавља, као и прихватање предлога немачког министра за савезна, европска и међународна питања покрајине Баден-Виртемберг Петра Фридриха да прва на листи у том процесу буду поглавља 23 и 24.

Са друге стране, како је рекла, хрватски посланици су уложили велики број амадмана, али је добро што је Брисел прихватио да се у резолуцији Европског парламента нађе само ублажени амадман који се односи на ратне злочине.

Јоксимовић се осврнула и на питање Косова додајући да је кључно нормализовати односе Београда и Приштине и радити на спровођењу Бриселског споразума.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи