Читај ми!

Петровић: Акционо јединство прозападне опозиције достижна ствар

Странка Заједно за Србију предлаже акционо јединство прозападне опозиције, каже председник те странке Душан Петровић. 15. марта Изборна скупштина странке.

Председник странке Заједно за Србију Душан Петровић уверен је да је акционо јединство прозападне опозиције достижна ствар и да је могуће брзо направити алтернативну државну и економско развојну политику.

Сматра да ће се ствари у опозицији кретати у том смеру.

"Подржавам и бавим се тиме да прозападна опозиција пронађе заједничке тачке акције и деловања. Ево ја сад предлажем акционо јединство и мислим да је то неопходно", истакао је Петровић у интервјуу за агенцију Танјуг.

Додаје да је јако важно да опозиција пронађе тачке заједничког деловања и да направи алтернативну државну и економско- развојну политику.

У том послу као партнере види грађане Србије, а када су странке у питању, партнере види у СДС-у, у ДС-у, ЛСВ-у, СДА.

"Нисмо многобројни, али смо опозиција Влади коју води Александар Вучић. Због чега смо опозиција? Зато што сам потпуно уверен да Влада Србије нема добар економски план, да не постоји развојна економска политика и да то представља велики дефицит који мора да добије свој одговор", каже Петровић.

Додаје и да ће све што представља корачање ка ЕУ увек имати подршку странке Заједно за Србију попут Бриселског споразума.

"Та странка као кључне ствари види промену Устава и поделу Србије на три региона, као и истинску самоуправу", каже Петровић.

Указује и да нуди економски програм у шест тачака - промену пољопривредне политике и повећање пољопривредног буџета, политику наводњавања, енергетску ефикасност, производњу биомасе, доношење стратегије за рударство, отварање питања инвестиција у НИС.

"Моје уверење је да само уколико милиони људи добију прилику да одлучују о важним питањима из јавног живота можемо да пробудимо националну енергију која је неопходна за бољи живот. Давање прилике људима да одлучују јесте темељно питање слободе", додаје Петровић.

Као пример за такву политику наводи Шабац, где је Заједно за Србију на власти, а где ће у 52 сеоска насеља ове године порез на имовину у потпуности остати на располагању саветима месних заједница.

Истиче да спровођење концепта самоуправе неће довести до озбиљног искорака у економији и стварању бољег економског сисема ако не дође и до промене политичког система.

У том смислу истиче да је неопходно променити Устав Србије, тако да држава буде уређена као регионална и да има три региона - Војводину, Београд и ужу Србију.

Објашњава да би се на централном нивоу водила монетарна политика, политика спољних послова, одбрана, унутрашњи послови, безбедносна политика, као и правосуђе, док би економска, социјална, просветна и здравствена политика биле у надлежности региона.

Уз напомену да је то политички кредо странке, Петровић каже да ће и сама странка бити организована на исти начин. Имаће три регионална одбора, чији ће председници заједно са председником странке, три потпредседника, секретаром и председником Извршног одбора чинити Председништво.

Све то ће бити уобличено на Изборној скупштини која је заказана за 15. март, када ће, према речима Петровића, бити заокружен двогодишњи процес постојања странке Заједно за Србију.

Петровић, који ће бити кандидат за председника странке, каже и да странка има велике амбиције за локалне изборе 2016. године у готово 150 градова и општина у Србији, а уверен је да ће имати довољно простора и капацитета да грађанима Србије покаже свој план и затражи подршку за његово спровођење.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи