Читај ми!

Дачић: Чланство у ЕУ историјска шанса

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је министре спољних послова чланица ЕУ и земаља кандидата да подрже што скорије отварање првих приступних поглавља, истакавши да је чланство у ЕУ стратешки приоритет Србије.

Ивица Дачић је рекао да је први стратешки приоритет Републике Србије чланство у ЕУ, о чему постоји најшири друштвени и политички консензус и додао како наша земља пут ка чланству у ЕУ сагледава као историјску шансу за модернизацију и промене, преноси Танјуг.

Дачић присуствује састанку министара спољних послова држава чланица ЕУ и држава кандидата за чланство у Риги.

"Иако политика проширења није тема овог уваженог скупа морам да нагласим важност овог питања за наш регион и моју земљу, и да затражим вашу подршку за што скорије отварање првих приступних поглавља", истакао је Дачић.

Подсећа на резултате дијалога Београда и Приштине, као и на важне политичке одлуке које је донела и које спроводи Влада Србије препознате и од стране ЕУ.

Србија, како је навео, посебну пажњу придаје јачању регионалне сарадње и просперитета.

"Веома смо охрабрени што је ЕУ утврдила нови правац деловања и према нашем региону, а чији је циљ јачање повезаности, пре свега на економском и инфраструктурном плану и привлачење инвестиција, које су кључ развоја", рекао је Дачић.

Осврнувши се на председавање Србије ОЕБС-у које се, како је оценио, одвија у изузетно тешком тренутку за Европу због украјинске кризе, Дачић је истакао да се Украјина налази на критичном раскрсћу и да је крајње време да се мир устали.

Пакет мера договорених у Минску 12. фебруара, како је оценио, представља најбољу расположиву мапу пута која води смиривању на истоку земље.

Упркос појединим оружаним инцидентима, примирје се углавном поштује, констатовао је Дачић додавши да све стране морају да уложе додатне напоре да би оно постало одрживо и трајно.

Дачић је истакао значај и улогу Трилатералне контакт групе, посебно свог представника Хајди Таљавини, за наставак мировног процеса и известио министре о активностима Специјалне посматрачке мисије и подвукао како се нада да ће њен мандат бити продужен.

Поред украјинске кризе као доминантне теме, председавање Србије значајну пажњу посвећује решавању замрзнутих конфликата, рекао је Дачић и најавио да ће у својству председавајућег ОЕБС-у посетити Грузију, Азербејџан, Јерменију и Молдавију.

Безбедност у Европи и ширем простору ОЕБС-а значајно зависи од ситуације у суседним регионима, констатовао је Дачић и најавио да ће током председавања тема конференције ОЕБС-а у првој, политичко-војној димензији, бити борба против тероризма са посебним фокусом на проблем страних тероритичких бораца.

"Европска безбедност и ОЕБС налазе се на критичном раскршћу. Србија као председавајући је у потпуности посвећена раду са главним актерима како би се поново успоставили мир и стабилност у Украјини", поручио је шеф српске дипломатије у Риги.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи