Читај ми!

Посланици између свог и страначког става

Сваки посланик у парламенту има право да покреће иницијативу, изражава се у складу са личним ставовима и гласа по савести. Ипак, често у сукобу личног мишљења и јединства странке, надвлада ово друго. Тако се понекад поруке које један посланик изговори у, рецимо неформалној групи, промене када почне гласање.

Осим кроз своје страначке клубове у парламенту, посланици разне иницијативе могу да поднесу и учешћем у неформалним групама. Ипак, чланови таквих група често су пред моралном дилемом – да ли гласати у складу са оним за шта се залаже странка којој припадају, или група чији су чланови.

"Kада су економска питања тема, са својим колегама из економског кокуса размотрићемо које су то могућности и покушаћу да убедим страначке колеге да је оно што радимо договор са привредом, да је то резутлат дијалога са привредом и настојаћу да гласам по својој савести", каже председник Економског кокуса Владимир Маринковић.

У највећој парламентарној странци кажу да посланици нису искључиво страначки војници. Уз деловање неформалних група уводе се теме за које парламент није био довољно сенизитиван.

"Апсолутно је свеједно одакле долази идеја – да ли из неформалне групе, да ли из одређене посланичке групе. Ја не бих ту ставила акценат, ставила бих акценат на квалитет идеја. То што смо окупљени у одређену неформалну групу, заправо, само јача нас који смо око исте идеје окупљени. Ја не могу да инсистирам да сви из Српске напредне странке у посланичком клубу мисле исто", истиче председница "Женске парламентаране мреже" Марија Обрадовић.

Нека идеја, иако у почетку имају неподељену подршку, она може потом и да ослаби или чак нестане. На пример, када је 2012. усвајан Закон о избору народних посланика, предлог да на сваком трећем месту на изборној листи буде жена био је готово прихваћен. Када се приближило гласање, ситуација је постала неизвесна.

"До самог гласаања, док страначки шефови, наравно мушкарци нису одлучили да тај амнадман буде прихваћен, ми нисмо ни знале како ће колегинице гласати тако да то нема везе ко је на власти. Ради се о свести посланика кога у Скупштини представљају", каже Александра Јерков из ДС-а.

Потенцијал неформалних група постоји и њима би се, рецимо могли заштити интереси ширих слојева у друштву. Ипак, тај интерес, приликом гласања, понекад заостаје за оним страначким.

"Уколико наш парламентарни систем буде напредовао, ми ћемо без обзира на то ко којој странци припада, временом имати ситуацију да због свести о посебним интересима и вредностима различите странке стану иза неког предлога. Тачније, да се однос који је иницијално направљен између власти и опозиције, да се преиспита у контексту заштите и афирмације неке специфиче вредности и неке специфичне групе у друштву", указује аналитичар Дејан Вук Станковић.

Утицај неформалних група је нарочито изражен у развијеним земљама, поготово у САД где постоји легитимно лобирање код сенатора различитих интересних група ˜– од бизниса до науке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи