Читај ми!

Посланици о судијама које се први пут бирају

Посланици Скупштине Србије расправљали су о одлукама о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, а које је поднео Високи савет судства.

11.55 - Завршена седница Скупштине.

10.05 - Почела седница Скупштине Србије на којој посланици расправљају о судијама који се први пут бирају на судијску функцију.

Посланици владајуће већине и опозиционе Социјалдемократске странке (СДС) најавили су да ће гласати за предложене кандидате за судије који се први пут бирају на судијску функцију.

Посланици су завршили расправу о предлогу 12 кандидата који се бирају за судије Првог основног суда у Београду, као и о предлогу 23 судије који се први пут бирају на судијску функцију за основне судове у Крагујевцу, Ивањици, Новом Пазару, Сјеници, Мајданпеку, Пироту и Прекршајни суд у Неготину.

Посланик посланичке групе СДС, Заједно за Србију, Зелени Србије Јанко Веселиновић рекао је да не сумња да су одлуке о избору судија професионалне и коректне.

Веселиновић је рекао да ће посланичка група Социјалдемократска странка, Заједно за Србију, Зелени Србије гласати за предложене кандидате.

Посланик СНС Биљана Пантић Пиља рекла је да су судови оптерећени и да томе доприноси мањак судија, као и да треба изабрати више судија.

"Сви кандидати су одговорни, савесни и достојни судијске функције и њиховим избором унапредиће се рад судова за које су предложени", навела је Биљана Пантић Пиља.

Посланик СПС-а Неђо Јовановић рекао је да сматра да парламент не треба да одлучује о избору судија и додао да данашњи кандидати ни у ком случају не смеју да доживе судбину судија 2010. године када је, како је рекао, без обзира на квалитет рада чак 700 носилаца правосудних функција одстрањено из судства.

Јовановић је рекао да су на основу одлуке Уставног суда сви ти, без обзира да ли су стручни, враћени у судове. Истакао је да би требало да се почне оцењивање и вредновање рада судија.

"Треба избећи појаве штетне за државу. Стручност, знање и квалитет морају да буду вредновани", истакао је Јовановић и додао да ће посланици СПС-а подржати предложене кандидате за судије.

Посланик ЈС-а Петар Петровић рекао је и да ће та посланичка група подржати предлог ВСС, јер "сви предложени кандидати заслужују да буду судије".

Посланици Скупштине Србије у уторак, 10. марта наставиће рад разматрањем амандмана на законе и споразуме из области заштите животне средине.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи