Читај ми!

Са Блером "разговор уз кафу"

Потпредседница Владе Зорана Михајловић каже да разговор министара са бившим премијером Велике Британије Тонијем Блером у Београду није био тајни и да он није био ангажован као саветник уз надокнаду.

Зорана Михајловић наводи да разговор министара са Тонијем Блером није био никакав тајни састанак и додаје да је то је "заиста био разговор уз кафу", јавља Танјуг.

Ипак, Михајловићева није навела на који начин је ангажована Блерова консултатнтска кућа и ко је платио тај ангажман.

Потпредседница Владе је на новинарско питање да ли је тачно да је долазак Тонија Блера финансирао фонд Уједињених Арапских Емирата, одговорила да не зна, те да зато о томе не може ни да говори.

"Знамо да не знамо све и трудимо се да разговарамо са свима како бисмо пронашли одговарајућа решења и убрзали реформе", наводи Михајловићева.

Министарка Михајловић је, одговарајући на питање новинара у Привредној комори Србије, истакла да је на том састанку разговарано о томе како све владе на овом свету имају озбиљан проблем и често та година буде изгубљена.

"Зато је на том састанку са Блером највише било речи о томе да српска влада прву годину није изгубила већ је донела реформске законе, направила аранжман са Међународним монетарним фондом и сада креће у капиталне инвестиције", наглашава Михајловићева.

На подсећање да је Блер некад позивао на бомбардовање Србије због Косова, Михајловићева је одговорила да су то чинили и други политичари, па и бивши председник Француске Жак Ширак, али да то није сметало да он 2001. буде "први гост у Србији".

"Не мислим да је лоше да разговарамо са свима и сматрам да је погрешно да Србија стално има непријатеље или пријатеље. Ми смо као земља отворени и цео свет нас тако прихвата и мислим да је то предност", наглашава потпредседница Владе.

Министар за рад Александар Вулин је на питање новинара да ли је присуствовао Блеровом предавању рекао да на то нема шта да каже.

"Питате ме за нешто што је булеварска штампа покушала да представи као неко велико чудо. Данас ћу говорити искључиво о младима и запошљавању младих", рекао је Вулин новинарима након разговора са менаџментном "Ер Србије".

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је да питање плаћања саветничких услуга бившег британског премијера Тонија Блера нема везе с буџетом Србије.

"Ја нисам у позицији да одговарам на таква питања. То нема везе са буџетом", рекао је Вујовић одговарајући на питање агенције Бета колико коштају Блерове услуге Влади и одакле их Србија плаћа.Бивши амбасадор у Великој Британији Владета Јанковић каже да је проверио каква је била цена Тонија Блера за предавање 2008. године - износила је 250.000 долара за 90 минута.

"Чему је Блер могао да научи нашу владу? Једино ономе што најбоље зна а то је манипулисање јавношћу. Он и његов саветник Кембел су појам за спин. Они су тако спиновали расположење јавности према Југославији и Србији у време бомбардовања, ја сам то видео из прве руке", рекао је Јанковић.

Грађани имају право на емоцију - држава не, то је став друге стране. Маркетиншки стручњак, некадашњи саветник Бориса Тадића, Небојша Крстић, подсећа, са Блером су се виђали и Ђинђић и Тадић.

"Држава одговорна мора да има проактивну позицију и да на своју страну привлачи и непријатеље. Ако је господин Блер био премијер а сада није, он је и даље веома утицајан у међународним круговима", рекао је Крстић и истакао да би он могао "да нам помогне да уђемо на врата на која не бисмо могли без њега".

Тони Блер је јуче одржао једносатно предавање појединим министрима и њиховим сарадницима у Клубу посланика у Београду.

Како су пренели медији, Блер је присутнима објашњавао стратегију политичког деловања и односе с јавношћу, као и начин на који би требало да комуницирају са медијима.

Предавању које је почело у девет сати у Толстојевој 2 на Дедињу, како су пренели медији, присуствовали су министри Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Кори Удовички, Душан Вујовић и Жељко Сертић, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи