Читај ми!

Миленковић: Отварање поглавља до јуна

Директорка Канцеларије за европске интерграције Ксенија Миленковић каже за РТС да очекује позитивну оцену о примени Споразума о стабилизацији и придруживању. Прва поглавља биће отворена током јуна. Београд наставља дијалог са Приштином, поручује Миленковићева.

У Београду се данас одржава други састанак Одбора за стабилизацију и придруживање Европској унији. Одбор, који чине представници Србије и Уније, састаје се једном годишње како би размотрио напредак у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Ксенија Миленковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла како очекује позитивне коментаре у вези са применом ССП.

"Можемо говорити о нашем препороду у примени Спорзума о стабилизацији и придруживању. Све институције које су биле присутне у нашим преговорима то могу и да потврде", каже Миленковићева.

На питање када можемо очекивати отварање првих поглавља Миленковићева каже да би прва поглавља требало да буду отворена током јуна ове године и додала како је велики део посла већ урађен, нарочито у поглављима 23 и 24.

Истиче да се тренутно израђују акциони планови, а да то значи да би последње верзије тих планова требало да иду на усвајање у ЕУ, али, како додаје, за сада је тешко говорити о конкретним роковима.

Миленковићева напомиње да је, када је реч о поглављу 35 које се тиче Косова, Србија добила позитивне оцене након рунде 9. фебруара у Бриселу и нада се да ће то бити довољно за отварање поглавља.

Ипак, подвлачи да Београд очекује наставак дијалога са Приштином.

Указује да је известилац ЕП за Србију Макалистер саставио избалансирану оцену о преговарачком процесу Србије.

Говорећи о слободи медија, Миленковићева понавља да је то један од критеријума за придруживање и да ми имамо сет медијских закона које је ЕУ позитивно оценила.

Коментаришући извештај ЕК да су грађани Србије све чешћи тражиоци азила у земљама ЕУ, Миленковићева напомиње да су ти захтеви углавном одбијени и додаје како је добро што је Немачка ставила Србију на листу сигурних земаља, тако да се наши грађани када не добију азил углавном враћају у земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи