Читај ми!

Јакшић: И Исток и Запад траже престројавање

Kоментатор "Политике" Бошко Јакшић каже за РТС да у односима Москве и Вашингтона нема места за неутралност и да српски концепт самопроглашене неутралности сада добија све суженији простор јер се толеранција смањује.

Бошко Јакшић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да изјава америчког секретара Џона Керија да је и Србија једна од земаља на "линији ватре" у односима САД и Русије, показује стару тезу: да је Србија Запад на Истоку и Исток на Западу.

"Та изјава показује до које мере се захуктава украјинска криза. И једна и друга страна захтевају престројавање на једну или другу страну", објашњава Јакшић.

Коментатор Политике истиче да у овој ситуацији нема неутралности и да српски концепт самопроглашене неутралности сада добија све суженији простор јер се толеранција смањује.

"Са Керијевом изјавом да смо на линији фронта исто као и Грузија, Молдавија, Македонија, Црна Гора, на одређени начин значи да САД својата да Србија треба да припадамо западној линији фронта", наводи спољнополитички коментатор Политике.

Према његовим речима, значење речи "линија ватре" може добро да се објасни подсећањем на ситуацију када се Подгорица придружила санкцијама које је ЕУ увела Москви, а Кремљ на то одговорио да Црна Гора постаје мета руских ракета.

"Наравно да је реч и психолошком рату, али о нечему што никако не бисмо желели да доживимо - стварни рат, конвенционални или нуклеарни. Ситуација се јако заоштрава", истиче Јакшић.

Како каже, медији у будућности треба да очекују још више притисака, који се диференцирају и са Запада и са Истока.

"Нико није спреман да улаже јако много да би нешто обезбедио кроз првреду или инвестиције, него ће се зауставити на медијским притисцима", закључује Јакшић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи