Партијски "војници", од идеала до интереса

Када се говори о коалицијама страначки лидери и функционери воле да кажу с ким се идеолошки слажу, а са киме не. То би требало да значи да сви у једној странци деле исте вредности и идеје. Међутим, поставља се питање да ли се то тестира када желите да се учланите у странку, или је ту небитно у шта верујете већ шта сте спремни да урадите за партију.

Сваки пети човек којег сретнете на улици, члан је неке политичке партије. Добити партијску књижицу, често је лакше од регистрације на интернет сајту.

Ђорђе Жујовић из ЛДП-а каже да је за приступ углавном довољно да се попуни папирна приступница или регистрација на сајту.

Траже се лични подаци, подаци о образовању, занимању. Неке странке воле да знају и које сте вере, коју славу славите, па и који вам је надимак на Твитеру, али не и мотив за учлањење.

На питање може ли члан ЛДП-а да постане неко ко се противи уласку Србије у ЕУ, Ђорђо Жујовић из ЛДП-а рекао је да би било глупо да постаје члан политичке партије - ЛДП-а, а да не дели исте вредности.

"Нема неке провере конкретне да ми сад неког проверавамо, то је немогуће и то се не ради", рекао је Жујовић.

Неке партије тврде да се не ослањају на поверење и да чланове не примају преко ноћи.

Андреја Младеновић из ДСС-а каже да процедура након потписивања приступнице је један разговор са комисијама општинских одбора и после тога одлука о примању.

Александра Јерков из ДС-а рекао је да су локални одбори ти који одлучују о томе и који углавном доносе одлуку на основу неких информација које имају о тим људима или процене да то нису људи који се суштински залажу за вредности ДС.

То ипак није лако утврдити када једна странка има близу пола милиона чланова.

Политички аналитичар Бранко Радун рекао је да када неког питате, да ли сте ви ту из интереса, он наравно да ће то другачије да формулише. Како је додао, питање је колико су онда људи искрени, ако их неко и пита за мотив.

Александар Јовичић из СНС-а рекао је да неко заиста жели да пружи допринос идеји, да подржи једну политику, неко гледа свој лични интерес, али као сито, све се то једног дана избалансира, просеје.

Ко не може да уђе у странку?

"Одбијали смо приступање неких људи који су, пре тога, иступали са ставовима који су супротни од ставова странке", навео је Младеновић.

Јовичић је рекао да ако имате неке информације да неко ко жели да постане члан СНС је починио неко кривично дело или није у друштву прихватљив да може да делује политички, у том случају се апелује да се такав човек не прими у СНС.

Чланство се, по правилу, увећава код странака на власти. То најбоље знају оне које су је изгубиле, па искусно поручују: пад са власти једини даје одговор на питање: Ко је ушао у странку због користи, а ко због идеје?

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи