Да ли је политика интересантнија од бизниса

У Регистру политичких странака налази се 101 партија. По броју странака, Србија је на трећем месту у региону. Динамика уписа битно је успорена променом закона који прописује строжа правила. Међутим, и даље имамо више оних који су заинтересовани да се баве политиком, него бизнисом, кажу аналитичари.

Многе странке, изгледа, највећу енергију потроше приликом уписа, па њихов рад ван кампања није видљив. Тек свака пета странка има своје место у парламенту. Бујање политичких партија заустављено је 2009. године, доношењем новог закона о политичким странкама.

Са 600 странака у регистру тај број је пао на око 30, а сада их је поново више до 100.

"Код нас је и сам појам политике и политичких странака дефинисан тиме што је политика ушла у све друге поре живота, па стога ми имамо много више оних који су заинтересовни да се баве политиком, а не да се баве бизнисом, да се баве неким другим стварима, што би треало да буде обележје неке нормалне државе", сматра Ђорђе Вуковић из ЦЕСИД-а.

Од сто странака, тек свака пета, има своје место у парламенту. Ипак, и када не пређу цензус, активност појединих не престаје.

"Заправо, њихова улога је различита у ралиитчим ситуацијама и зависи од тога да ли је нека странка нова, или је била парламетнарна, или је постала парламентарна, или је настала из неких других странака, као што смо имали случај и као што се дешава. Тако да постоје различите активности ванпарламентарних странака и свака од њих има одређену улогу. Неке од њих су пасивније, неке су активније, али то већ зависи од сваке странке", каже Владимир Пејић.

Од 101 политичке странке у регистру, 58 је странака националних мањина од којих је 56 активно. За формирање странке потребно је прикупити 10.000 потписа, а за оснивање мањинске странке 10 пута мање. Непотпуна документација је најчешће разлог за прекид поступка уписа у регистар политичких странака.

"Захтев за упис Републиканске партије, партије наиционалне мањине Мађара, прекинут је због неправилности достављене документације", каже Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за државну управу и локану самоуправу.

Једном приложени потписи не смеју да успавају партију. На сваких осам година странка поново прилаже оверене изјаве о чланству у броју који је потребан за оснивање странке.

"Странке које имају своје представнике у одговарајућем парламенту, било да су на локалу, покрајинском или републичком нивоу, неће морати да током трајања мандата бар једног свог представника, посланика, да обнаваљају овај упис. Све оне друге ванпарламентарне мораће то да ураде", каже Бошњак.

Поновна селекција странака на политичкој сцени Србије почиње 2017. године, подношењем пријава за обнову уписа у регистар политичких странка.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи