Читај ми!

Подршкa Љубљане и поуке из Словеније

После дводневне посете Словенији, председник Владе Србије оцењује да су ефекти добри, да су домаћини подржали европски пут Србије и са се очекује да трговинска размена с том земљом достигне милијарду евра.

Ако домаћин каже да су две земље једна другој прозор у свет, остаје само да се додатно отворе врата за привредну сарадњу. Разговори о томе настављени су на Бледу, у подножју Алпа.

"Очекујем да ускоро имамо разговоре и са нашим арапским пријтељима. Имамо велике, широке, огромне могућности, али много тога зависи од нашег рада и то се неће реализовати брзо и неће бити завршено за месец, два, за то је потребно шест месеци, годину или две", објашњава председник српске владе Александар Вучић.

Словеначки премијер Миро Церар каже да Србија има контакте са земљама од којих је Словенија мало одаљена.

"Са друге стране Словенија отвара Србији пут у Европу, додатно ја мислим, и ту је и сарадња могућа на политичко-економском подручју. У привредном смислу и у туризму и свуда – ту имамо много заједничких интереса", каже Церар.

Чуло се да Србија од Словеније може доста да научи – од Љубљане како да осветли град и привуче туристе. А може ли да узме рецепт за смањење администрације. Од 2005. Словенија је смањила бирократију за 13 одсто тако што су људи одлазили у пензију, а нису запошљавани нови.

"То је једна од ствари коју ми радимо, тзв. природни одлив о којем говоримо. Наравно, то није довољно у нашем случају, и код нас је ситуација много тежа и лошија него код њих. Али свакако да је то једна од основних ствари. Ако кажете пет одсто на годишњем нивоу, три одсто увек оде природним одливом, то се сведе онда на два одсто на годишњем нивоу. То није мали број, и није једноставно кад треба то да урадите", истиче Вучић.

Са привредних прешло се на друге дисциплине. Двојица премијера заједно су пратила такмичење у велеслалому за жене у скијању у Марибору.

"Ја сам дупло тежи од њега у сваком погледу, тако да није то спорт за мене", рекао је Вучић, док Церар каже дасу установили да имају различите спортске таленте. "У скијању бих победио ја, а у кошарци или неком другом спорту можда он", рекао је Церар.

Верују у добро пролазно време заједничких циљева. Односи две земље оцењени су као пријатељски и без много великих отворених питања. Оно на чемy ће морати да се ради у будућности је, међутим, питање сукцесије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи