Читај ми!

ЛСВ: Пастор оптужбама штити свој интерес

Сваки пут када је ЛСВ оптужио да удара на СВМ и износио неистине да је Лига некакав противник војвођанских Мађара, Иштван Пастор је штитио некакав сопствени материјални интерес, наводи ЛСВ.

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) саопштила је да је председник покрајинске скупштине и лидер Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор штитио некакав сопствени материјални интерес, кад год је оптуживао ЛСВ.

"Сваки пут када је Лигу социјалдемократа Војводине оптужио да удара на СВМ и износио неистине да је Лига некакав противник војвођанских Мађара, да смо их називали издајницима или фашистима, Иштван Пастор је штитио некакав сопствени материјални интерес", наводи у саопштењу ЛСВ, одговарајући на Пасторове ставове изнете у интервјуу за Мађар со.

Пастор је "три пута у три месеца изневерио коалиционе партнере" у покрајинској власти, истиче ЛСВ и додаје да је то било приликом реконструкције Покрајинске владе, као и да је за покрајински буџет гласао "под условом да му се гарантује да неће бити иницијативе за његову смену са функције председника Скупштине АП Војводине".

"Сигурно му је било тешко да ту 'принципијелност' објасни многим часним људима у СВМ-у и њиховим гласачима. И сигурно му није лако ни да тим људима сада објасни намеру да на Закону о финансирању надлежности АП Војводине коначно напусти коалиционе партнере са којима је СВМ у чврстима везама од деведесетих и захваљујући којима он лично седи у покрајинској власти 15 година", стоји у саопштењу.

ЛСВ наводи и то да је именовање чланице СВМ Марте Такач на чело "Војводинашума" у јулу поништио Виши суд у Новом Саду јер је установљено да није поднела у законском року сву документацију која је била затражена у јавном конкурсу за директора.

На ту пресуду Покрајинска влада и Марта Такач су поднели жалбу али их је Апелациони суд, 23. јануара ове године, одбацио и потврдио пресуду Вишег суда, чиме је та пресуда постала правоснажна, што значи да Покрајинска влада мора да је поштује, објашњава ЛСВ.

Та странка наводи да је то што је Такачева на челу "Војводинашума" десет година, "не значи да је то предузеће власништво Савеза војвођанских Мађара" и да Покрајинска влада нема право да га штити и да одреди закону примереније услове за избор новог директора.

Поводом Пасторове оцене да "не може да замисли дугорочно партнерство са онима којима представља проблем што неко има националну и верску припадност, са онима који хоће да граде мултикултурално, мултиконфесионално и мултиетничко војвођанско друштво, а истовремено им представља проблем што је неко Мађар и католик", ЛСВ наводи да је управо "Пастор први пружио руку Томиславу Николићу, четничком војводи, када је он одлучио да направи странку".

"Није јасно како то њихови односи иду узлазном путањом, док на рачун ЛСВ константно износи неистине и оптужбе, као ни то како су Пастору ближе четничке војводе од грађанске и антиратне опције у Војводини", стоји у саопштењу.

ЛСВ истиче да је, упркос свему, "спремна да на тројном састанку коалиције (ДС- ЛСВ- СВМ) у покрајинској власти буду отворена и решена сва спорна питања, јер сматрамо да Војводина и интереси њених грађанки и грађана морају бити на првом месту".

То не значи да ћемо пристајати на уцене, али добра воља за решавањем проблема постоји, наводи се у саопштењу ЛСВ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи