Читај ми!

Дачић се извинио представницима ЛГБТ популације

Министар спољних послова и први потпредседник у Влади Србије Ивица Дачић извинио се представницима ЛГБТ популације због своје раније изјаве коју је повереница за заштиту равноправности оценила као узнемирујућу и понижавајућу за представнике те популације.

"Жао ми је што је једна моја изјава звучала као да вређам ЛГБТ популацију. Нисам имао намеру било кога да увредим нити да позивам на насиље", рекао је министар Ивица Дачић новинарима након састанка са представницима организације Лабрис, у просторијама поверенице за заштиту равноправности, преноси Танјуг.

Дачић је истакао да му је драго што се састао са представницима те организације, додајући да је његов став потпуно јасан и "да иде у правцу људских права и слобода које су дефинисане Уставом и законима".

Подсећајући да је та изјава из 2013. године, када је био министар унутрашњих послова, Дачић је истакао да је на тој функцији осуђивао свако насиље које се предузима против припадникa ЛГБТ популације и упутио им извињење.

Истакао је и да је као председавајући ОЕБС-у Србија ове године била у прилици да представи своје приоритете, који се односе на три димензије – војнополитичку безбедност, економско-еколошку и на људску димезију која је, оценио је, веома широка и садржи читаву област људских права и подразумева борбу против дискриминације.

"То ће бити ове године једна од тема којом ћемо се бавити на унутрашњем, али и на спољнополитичком плану", рекао је Дачић и позвао Лабрис и друге невладине организације, које се баве тим проблемом, да сарађују.

Дачић је такође рекао да је његов долазак на састанак са Лабрисом, без обзира на то што је мало каснио због обавеза, доказ "да то постаје нормално у земљи и да би на такав начин требало да се решавају спорне ситуације".

Дачић је захвалио повереници што му је скренула пажну и опоменула да његове речи могу да се тумаче "као позив на легитимизацију насилних поступака према ЛГБТ популацији", што њему није била намера.

"Састанак са Дачићем значајан корак"

Представница Лабриса Јованка Тодоровић рекла је да је састанак значајан и позитиван корак не само за ЛГБТ заједницу, већ за Србију у целини.

"Показали смо данас да се поштује култура дијалога и дали смо допринос јачању културе људскиих права која није на довољном нивоу", рекла је она, наводећи да је на састанку пронађен заједнички језик иако неке ствари нису усаглашене.

Према њеним речима, ипак је значајно то што се село за преговарачки сто.Повереница за заштиту родне равноправности, задовољна, сусрет министра и представника ЛГБТ организације види као почетак будуће још боље сарадње.

"Да заправо овде буде почетак нашег заједничког деловања на плану промовисања људских права, толерисања, разумевања различитости, и разумевања да свакоме припадају иста права без обзира на сексуалну оријентацију, родни идентитет или било које друго својство", рекла је Невена Петрушић.

Организација Лабрис, којој су се придуржиле многе организације и појединци, поднела је против Дачића, тада председника Владе Србије, притужбу повереници за заштиту равноправности због изјаве из 2013. године.

Дачић је поводом одржавања Параде поноса, говорећи о ЛГБТособам, између осталог рекао да "не треба улазити у другу крајност и додворавати се њима".

"Треба ли да постанем геј да би то било проевропски. Равноправни су са осталим грађанима, али немој да ми причате да је то нормално када није. Ако је то нормално, зашто смо онда изузеци. Немам ја никакву мржњу према њима, само не могу да прихвтим да је то нормално зато што није природно", изјавио је тада Дачић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи