Читај ми!

Вучић: Поштовање и поверење две владе

У Скопљу је одржана заједничка седница влада Србије и Македоније. Потписано седам споразума. Претходно је премијер Србије Александар Вучић имао састанак са македонским колегом Николом Груевским, као и министри са македонским колегама.

15.45 - Унапређење сарадње парламената Србије и Македоније била је тема разговора премијера Вучића са председником македонског парламента Трајком Вељаноским.

15.05 – Вучић се састао са председником Македоније Ђорђем Ивановoм. 

14.40 – Данашња посета српске делегације доказ високог нивоа односа две земље, рекао је Никола Груевски.

14.10 – Успели смо да нађемо заједничке интересе у свим сферама друштва, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре.

14.00 – Заједничка седница српске и македонске владе завршена је потписивањем седам споразума.

11.55 – Почела заједничка седница српске и македонске владе.

10.45 – Премијер Вучић и чланови Владе Србије допутовали у Скопље.

Премијеру Вучићу и министрима је, пре почетка седнице у Скопљу, испред македонске владе приређен свечани дочек, уз интонирање химни две државе и почасни шпалир гарде. 

Премијер Србије Александар Вучић je, на конференцији за новинаре, истакао да су данашњи разговори били успешнији од прве седнице у Београду 2013. године, зато што су њихови представници имали прилику да се боље упознају и конкретизују поједина питања.

"Изашли смо не само са седам споразума, већ и са много пројеката које морамо да завршавамо, неке у овој, а неке у 2016. години. Успели смо да нађемо заједничке интересе у свим сферама друштва", нагласио је Вучић.

Као пример навео је заједничку набавку вакцина којом ће бити остварене уштеде у буџету обе државе.

Према његовим речима, на седници је било речи о завршетку Коридора 10 до септембра 2016. године, изградњи 400-киловолтне далеководске мреже између Ниша и Штипа, која би, како је рекао, могла да буде отворена децембра ове године, о изградњи гасне конекције Врање–Куманово, изградњи железнице до Грчке.

"Из овога можете да видите колико ствари смо решавали и колико је тога пред нама. Наша политичка отвореност, поштовање и поверење које постоји између две владе, и између нас двојице као председника владе, важни су за узајамне односе, на којима је веома важно да наставимо да радимо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да су две земље једна другој веома важни као спољнотрговински партнери.

Наводећи као пример да је било и разговора о отварању заједничких дипломатско-конзуларних представништава у појединим земљама, Вучић је истакао да је учињено све што је могло да се учини, да ће ове године бити видљиви резултати, али и да верује да ће следећа седница бити још продуктивнија.

Груевски: Седница две владе продуктивна

Премијер Македоније Никола Груевски рекао је да је данашња посета српске делегације доказ високог нивоа односа две земље, што је, како је рекао, одлична основа за економску сарадњу и просперитет којем теже и Македонија и Србија.

Једна од тема биле су и евроинтеграције, а Груевски је изразио уверење да Србија и Македонија морају да раде на процесу јачања дијалога, затварању питања из прошлости, поштовању принципа међународног права, јачању добросуседских односа, ублажавању ефеката глобалне економске кризе и остваривању заједничких пројеката који ће омогућити отварање нових радних места.

Према његовим речима, бројне иницијативе и предлози о намерама да се оне брже спроведу, као и седам билатералних уговора и докумената, допринеће бољој економској сарадњи.

"Имали смо конструктивну и продуктивну седницу владе и очекујем да ће ови уговори бити нови економски плус који ће бити у интересу обе земље", закључио је Груевски.

Одговарајући на питање новинара шта ће бити учињено да се не понови постављање билборда у Македонији са антисрпским порукама, Груевски је истакао да је то став појединаца који је дозвољен у сваком демократском друштву, али да то није и званични став македонске владе.

"Политика Владе Македоније је да има што је могуће боље односе са својим суседима, а Србија је сусед с којим имамо одличне односе и хтели бисмо да они потрају. У свакој држави постоје појединци или партије које другачије гледају на одређене ствари, и то се у демократском окружењу не може искључити. Те билборде је поставила једна ванпарламентарна странка, и то је њихов став, а не став Републике Македоније", поручио је Груевски.

Представници влада двеју држава потписали су споразуме о економској сарадњи, сарадњи у области туризма, о утврђивању граничних процедура за железнички гранични прелаз Табановци–Прешево, сарадњи у области науке, образовања и технологија, сарадњи у области одрживог развоја и заштите животне средине, сарадњи у области културе, као и план за одржавање консултација за период 2015–2016. министарстава спољних послова Србије и Македоније.

Премијер Вучић се састао са председником Македоније Ђорђем Ивановом, којем је пренео да је важно да Србија и Македонија разговарају о заједничким пројектима.

Вучић је захвалио Иванову на срдачној добродошлици и информисао га о претходно одржаном састанку две владе.

"Од великог интереса за обе земље јесу инвестиције у инфраструктурне пројекте", истакао је премијер Вучић и додао са Србија са Македонијом жели најближу сарадњу.

Иванов је истакао да су заједничке седнице пример како две земље треба да сарађују и да решавају проблеме.

Саговорници су разговарали о инфраструктурним пројектима, брзој прузи, гасном снабдевању, регионалним пројектима, као и српском председавању ОЕБС-у.

Вучић је разговарао и са председником македонског парламента Трајком Вељаноским о унапређењу сарадње парламената две земље.

На почетку разговора констатовано је да су политички односи на изванредном нивоу и да је заједничка седница две владе добар пример и за остале земље у региону.

Премијер Вучић је истакао да је Србија на европском путу и да је неопходно да на том путу подржавамо једни друге.

"Једни другима смо једни од најважнијих спољнотрговинских партнера", закључио је Вучић и позвао Вељаноског да посети Београд.

У делегацији са премијером су и вицепремијер и шеф дипломатије Ивица Дачић, потпредседница Владе и министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар културе и информисања Иван Тасовац, министар просвете Срђан Вербић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Ту су и министар одбране Братислав Гашић, министар здравља Златибор Лончар и министар привреде Жељко Сертић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи