Косовска скупштина почела рад без српских посланика

Посланици Српске листе у косовској скупштини ни данас не присуствују седници парламента који су почели да бојкотују након што је смењен министар из редова Српске Александар Јаблановић.

Шеф посланичке групе Српске листе Саша Милосављевић рекао је за агенцију Бета да ће посланици те групе до даљег одсуствовати из парламента, као и да још нису добили позив из Београда где са највишим званичницима треба да одлуче о даљим корацима.

Јаблановић је смењен јер је демонстранте који су спречавали расељене Србе да уђу у Ђаковицу назвао "дивљацима".

Смењени министар се бранио да није мислио на мирне демонстранте већ само оне који су Србе гађали камењем.

Иначе, у Приштини је почела седница косовске скупштине на којој премијер треба да обавести посланике о договору о правосуђу у Бриселу.

На дневном реду у скупштини требало би да се нађе и питање статуса предузећа Трепча, односно разматрање Нацрта закона о јавним предузећима.

Посланици ће дискутовати о Нацрту закона о јавним предузећима који предвиђа да се о претварању одређених предузећа питају и општине, тачније да се у случају комбината Трепча има у виду и став Срба.

Члан 11.3 Нацрта закона који је предложила косовска влада даје овлашћења општинама да одлучују о томе када једно предузеће може да се претвори у јавно предузеће што ће, како се очекује донети расправу на скупштинском заседању, јер су се све парламентарне групе договориле да преформулишу тај део Нацрта закона.

Опозиција је тражила одлагање расправе о овом питању јер, како су рекли, од приштинских протеста са владајућом коалицијом није постигнут договор о Трепчи.

Превода са албанског у кабинама где седе новинари који извештавају на српском језику од почетка седнице није било.

Новинари су видели да преводилац на српски ради свој посао, али његов превод не стиже до новинарских кабина. Ипак, након реакција новинара, техничка служба косовске скуштине је омогућила новинарима да чују превод и на српски језик.

Албански и српски језик су званични на Косову.

Из српске заједнице седници присуствује само посланик Прогресивне демократске странке Ненад Рашић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи