Посланици о амандманима на законе из поморства

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене три закона из области поморства, који, поред осталог, предвиђају издавање идентификационих картица за око 5.000 српских помораца, колико се процењује да их тренутно има. Седница почела минутом ћутања због погибије шеторо српских радника у Сибиру.

12.25 - Усвојене измене три закона из области поморства.

12.00 - Почело гласање у Скупштини Србије.

11.25 - Посланици завршили расправу о амандманима на законе из поморства.

9.25 - Посланици постављају питања представницима власти.  

9.20 - Минутом ћутања почела седница Скупштине.

Посланици су усвојили измене закона о поморској пловидби, о пловидби и лукама на унутрашњим водама и о државној припадности и упису пловила, преноси Танјуг.

Изменама Закона о поморској пловидби предвиђено је, поред осталог, издавање идентификационих картица српским поморцима, којих према проценама има око 5.000, а који су претходних година имали велике проблеме у раду, попут забране изласка са брода.

Идентификациона картица је јавна исправа којом се доказује оспособљеност поморца за обављање одређених послова на броду, здравствено стање, својство у коме је члан посаде укрцан на брод, као и трајање запослења на броду.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић појаснила је, бранећи нова законска решења, да ће поморци користити пасоше увек када путују, а картице само када треба да изађу у неку од држава у оквиру лучког подручја.

На примедбе појединих посланика да је рок за издавање тих картица изузетно дуг, Михајловић је објаснила да је разлог томе што ће израда картица коштати три до четири милиона евра.

Усвојеним изменама је предвиђена и обавеза домаћег послодавца да о свом трошку омогући члану посаде да пре ступања на дужност на броду обави здравствени преглед, обавеза домаћег послодавца да уговор о раду поморца региструје код Лучке капетаније Београд и детаљније се уређује поступак признавања овлашћења за рад помораца.

Измене Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама доносе прецизније услове под којима лучке капетаније могу да издају сагласност за такозвано пристајање ван граничног места бродовима у међународном саобраћају, што је прва мера у циљу сузбијања претовара робе на нелегалним претоварним местима.

Проширена су овлашћења инспектора безбедности пловидбе у односу на контролу и спречавање претоварних делатности од стране привредних друштава која нису стекла одобрење за обављање лучке делатности, па је у наредном периоду планирана набавка 12 инспекцијских чамаца и службених аутомобила, пише у образложењу измена.

Изменама је промењена класификација лука на начин који ће омогућити да луке које су данас отворене за међународни саобраћај задрже могућност да и даље остану отворене за бродове свих застава, а предложено је и смањење броја лучких накнада.

Измене Закона о државној припадности и упису пловила за циљ имају усаглашавање са одредбама Закона о прекршају у смислу укидања посебног тела за вођење прекршајног поступка при ресорном министарству и преношење поступка на прекршајне судове, као и прецизирање да страним поморцима нису потребне одређене дозволе за рад на поморским бродовима под српском заставом с обзиром да исте не улазе на територију Србије.

Посланици су поднели укупно 55 амандмана, од којих је за 53 скупштински Одбор за уставна питања и законодавство оценио да су у складу са Уставом и правним системом, док су два амандмана одбачена као непотпуна.

Посланици Скупштине Србије на почетку седнице одали су минутом ћутања пошту шесторици радника из Србије који су страдали у пожару у Русији.

Као и сваког четвртка, посланици су искористили право да затраже информације од представника Владе Србије.


 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи