Кучи: Договор у складу са косовским законима

Косовски министар за правосуђе Хајредин Кучи изјавио је да је Споразум о правосуђу који је постигнут у Бриселу између Приштине и Београда у потпуности у складу са косовским уставом и законима. Истиче да ни један члан закона или устава не треба мењати због спровођења овог Споразума.

Хајредин Кучи рекао је за лист Зери да ће српске судије и тужиоци одговарати судском и тужилачком Савету.

"Најважније је да ће бити спровођени закони Републике Косово, што је најважнији елеменат овог споразума", рекао је Кучи.

Што се тиче поделе о томе колики треба да буде број српских и албанских судија и тужилаца, Кучи је рекао да су косовски закони ти који траже да у правосудном систему буде најмање десет одсто судија из мањинске заједнице.

"Ова квота није била попуњена нити је и према овом споразуму попуњена у потпуности", додао је Кучи.

Кучи који је био и шеф техничког преговарачког тима истакао је да је после готово две године преговарања, потписан споразум и да је постојало пет циљева за његово потписивање као и да су сви они и постигнути.

Први циљ косовске стране по Кучијевим речима био је да се очува јединствени правосудни систем Косова, док је други циљ био да "судови на северу и судије спроводе применљиве законе Републике Косово".

Опозиција критикује споразум и истиче да не верује у тврдње власти. Представници опозиционих партија су оценили да ће улога Скупштине Косова у вези са најновијим споразумом постигнутим у Бриселу о правосудном систему на северу бити само формална, јер ће скупштина само аминовати документ који је потписао премијер Иса Мустафа.

Они су најавили противљење овом споразуму како у Скупштини тако и на друге начине, не искључујући ни могућност за излазак на тргове.

"Улога Скупштине ће бити само да прослеђује штетне одлуке ове Владе, договорене на преговорима. Све те изјаве Владе су нова обмана и наравно да ћемо да се противимо било кроз Скупштину било користећи друге законске и институционалне мере", рекла је посланица "Самоопредељења" Албулена Хаџиу.

Она је нагласила да не верује у изјаве државних званичника да је споразум о правосуђу и судству у складу са косовским законима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи