Скупштина о амандманима на банкарске законе

Посланици Скупштине Србије разматрали су више од 260 амандмана уложених на седам законских решења у вези са банкама.

22.20 - Посланици завршили рад за данас. Сутра гласање.

14.00 - Полемика посланика СНС-а и ДС-а о непоштовању посланика и инцидентима који су се догађали у претходним сазивима.

10.30 - Почела седница Скупштине на којој посланици разматрају амандмане на банкарске законе.

Тим решењима се појачава контрола банака и уводе механизми раније интервенције у случају да нека од банака има проблем у пословању и представљају битан искорак у стабилизацији и унапређењу перформанси финансијског система земље.

До сада је на предлог за измену Закона о министарствима уложено четири амандмана, на нова законска решења о осигурању депозита 31, а на Предлог закона о стечају и ликвидацији банака и друштава за осигурање 48 амандмана.

На предложене измене и допуне Закона о НБС уложено је 57 амандмана, на Предлог измена и допуна Закона о банкама 13, на Предлог закона о Агенцији за осигурање депозита 34 и на Предлог закона о изменама и допуни Закона о јавним набавкама 75 амандмана.

Измене и допуне Закона о банкама допринеће ранијој могућности интервенције, ако дође до поремећаја у стабилности финансијског система, а основни циљ је заштита интереса првенствено депонената - грађана и привреде.

Изменама и допунама Закона о министарствима држава директно преузима одређене надлежности које је до сада имала Агенција за осигурање депозита.

Измене и допуне Закона о банкама омогућиће да се лакше реструктурирају банке, односно да се лакше решава проблем лошег пословања, а три главне тачке су превентивно деловање, рана интервенција и реструктурирање.

Циљ тих законских решења је и да се банке припреме за проблеме са којима се могу суочити, па НБС у том смислу може да предложи једну или више мера, или да преговара са повериоцима ако се мере покажу као недовољне.

Полемика посланика СНС-а и ДС-а

Расправу о амандманима, накратко су прекинили својом полемиком посланици Српске напредне странке и Демократске странке.

Посланици ДС-а и СНС-а подсећали су једни друге на непоштовање пословника и инциденте које су изазивали у претходним сазивима почев од изрицања казни од преко 30.000 динара, па до бацања ципела на председавајућу.

Александар Мартиновић из СНС-а оптужио је посланике ДС-а да су прогонили народне посланике док су били власт и рекао да им напредњаци неће дозволити да то раде убудуће.

Мартиновић је рекао да је у периоду од 2008-2012. године велики број посланика опозиције кажњаван новчаним казнама, при чему су неке износиле и 32.000 динара.

"Шта би било да сада председавајући, примењујући та иста, наводно европска и демоктратска правила, почне да их примењује на посланике бившег режима. Устало би, што би народ реко, 'кусо и репато' да каже како мрски, ненародни режим (Александара) Вучића прогони посланике бившег режима", рекао је Мартиновић.

Александра Јерков из ДС-а подсетила је Мартиновића како је, још док је био кадар Српске радикалне странке, ометао своје колеге из СНС-а када су покушавали да говоре певајући руску химну, да су се посланици СРС-а ваљали по земљи, чупали микрофоне, као и да је Гордана Поп Лазић бацила ципелу на председавајућу.

Јерковљева је подсетила и да је исто тако Мартиновићева тадашња страначка колегиница у претходном сазиву, полила водом председницу парламента, "да су нас клели са говорнице, проклињали, предвиђали нам скору смрт, проклињали нашу децу у десет нараштаја".

"Тако да немојте да се сећамо само казни", рекла је Јерковљева и додала да је управо на начин који је описала изгледала Скупштина када су Мартиновић и шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић били опозиција.

Мартиновић је на то узвратио да Јерков сада брани праксу ДС-а, партије којој тада није припадала.

"Ја се заиста не сећам, да ли се ви колега Бабићу сећате да се неко ваљао у Народној Скупштини", упитао је Мартиновић.

Што се тиче фамозне ципеле која је бачена на Гордану Чомић, Мартиновић је рекао да то није било политички коректно.

Али је указао да је ципела бачена у току расправе о Предлогу статута АП Војводине за који је Уставни суд касније рекао да је отприлике у 80 одсто својих одредби неуставан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи