Србија и Хрватска, чекајући пресуду

Спор Хрватске и Србије по тужби и противтужби за геноцид добиће коначну пресуду у уторак. Српски правни тим очекује да Међународни суд правде у Хагу одбије хрватску тужбу против Србије, као и да утврди да су оружане снаге Хрватске током и после акције "Олуја" починиле масовне злочине над српским становништвом. Правни експерти су, међутим, уверени да ће обе тужбе бити одбачене.

Победа једног од суседа или највиђенији – нерешен резултат. Пет недеља највиши суд Уједињених нација слушао је сведоке и доказе по тужбама Хрватске и Србије за геноцид од 1991. до 1995. Већао је 10 месеци.

"Ми очекујемо да хрватска тужба буде одбијена или чак одбачена у делу који се односи на 1991. годину. Што се тиче наше противтужбе, ми смо сасвим свесни елемената кривичног дела геноцида били и остали и онога што је тумачење тог кривичног дела у међународном праву и овог суда", каже Саша Обрадовић, шеф српског правног тима.

Уколико суд одбаци и тужбу и контратужбу, неће се расправљати о захтевима две стране, попут накнаде штете, повратка људи и имовине. Званични Београд не нагађа исход. Судску тачку на ствари из прошлости види као корак ка будућности.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да ће то бити један од најзначајнијих догађаја за билатералне односе две земље у наредном периоду.

"То је вероватно крај једног процеса који траје 15-20 година, стављање тачке на одређену потребу да се и једни и други пред неким трећим боримо за то ко је већи злочинац и да се окренемо будућности", рекао је Дачић. 

Дачић је истакао да Србија очекује да Међународни суд правде стварно буде суд правде.

У могућност да први пут у историји буде донета осуђујућа пресуда против неке државе за геноцид, не верује професор међународног права Тибор Варади, који је својевремено заступао Београд у спору са БиХ.

"За време деведесетих година у бившој СФРЈ било је недела, и то није чинила само једна страна, Хашки трибунал је процесуирао више дела, судио многим људима, а што се Хрватске тиче – нико није ни осуђен, нико није ни оптужен за геноцид, и зато ми се чини да ће суд највероватније одбити како хрватску тужбу тако и српску противтужбу", каже Варади.

Пресуда МСП је обавезујућа, коначна и без права на жалбу. Доноси је 17 судија: 15 сталних и по један из Хрватске и Србије. Изриче се јавно и објављује на енглеском и француском језику.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи