Читај ми!

Лавров: Суверен избор Србије заслужује поштовање

Одлука српских лидера да изаберу и чланство у ЕУ и очување односа пријатељства и сарадње са Русијом представља суверен избор који заслужује поштовање, поручио Сергеј Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да Србију на путу ка чланству у ЕУ очекују многе препреке, укључујући питање Косова, и позвао Брисел да не условљава приступни процес Србије прекидањем веза с Москвом, преноси Танјуг.

"Јасно је да постоје бројне препреке на путу ка потенцијалном чланству, од нерешних питања проистеклих из сукоба на подручју бивше Југославије (која се осећају широм српског друштва), до обимних и болних реформи које се спроводе у разним областима", навео је Лавров у ауторском тексту за магазин Хорајзонс, у издању ЦИРСД-а на чијем је челу бивши председник ГС УН Вук Јеремић.

Лавров је поставио питање у којој мери ЕУ, све уморнија од сопственог проширења, узима у обзир све те аспекте и у којој је мери спремна да покаже стрпљење и тактичност.

Проблем Косова, према његовим речима, остаје "озбиљан изазов" пошто лидери у Приштини сматрају признање независног Косова од стране Београда "ценом за пријем у ЕУ".

Шеф руске дипломатије сматра да би Београд требало да на независан начин доноси одлуке о свим тим аспектима.

Лавров је, као позитиван пример изградње продуктивних односа усмерених ка будућности, навео снажан развој руско-српске сарадње, која је прерасла у стратешко партнерство.

Подсетио је да је посета Београду руског председника Владимира Путина 16. октобра била прилика за постизање нових споразума, а да су дубоки историјски односи двеју земаља потврђени и приликом посете, месец дана касније, патријарха московског и целе Русије Кирила Србији.

"У том смислу, волео бих да изнесем коментар о све учесталијим покушајима наметања Београду лажног избора између ЕУ и Русије. Ми полазимо од чињенице да је Србија суверена држава која води независну спољну политику, укључујући и када је реч о европским интеграцијама", навео је Лавров.

Одлука српских лидера да изаберу и чланство у ЕУ и очување односа пријатељства и сарадње са Русијом представља "суверен избор који заслужује поштовање", рекао је Лавров нагласивши да се такав избор темељи на ставу већине грађана Србије и да је у потпуности у складу с политичким и економским интересима земље.

"Позивамо наше партнере у Бриселу да се понашају на исправан начин и да избегну повезивање напретка у приступним преговорима с прекидањем природних веза између Србије и Русије", навео је министар спољних послова Русије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи