Ђурић: Солидарност са Србима с КиМ залог за јединство

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је грађанима Републике Српске Дан РС и позвао их на солидарност и братску љубав према Србима из јужне српске покрајине јер је то "залог за веће народно јединство".

Ђурић је, после полагања венца на споменик 12 беба у Бањалуци, изјавио да је Дан Републике Српске у срцу свих грађана Србије јер подсећа на дугу борбу за њено стварање, али и да је то опомена да се сетимо потребе да будемо солидарни и са Србима с Косова и Метохије у тешким данима и годинама које они још пролазе.

"Потреба за солидарношћу и заједничким радом, не само кроз помоћ институција, већ и кроз онај топли људски додир нашим људима који су преостали на Косову и Метохији, неопходан је залог за наше укупно веће народно јединство", рекао је Ђурић, а преноси Танјуг.

Он је подсетио на речи патријарха Павла који је, како је рекао, на питање када ће нам бити боље одговорио да ће то бити када будемо бољи људи.

"Желим да до наредне Нове године и Божића и Дана РС сви заједно покушамо да будемо бољи људи, да живимо 'српскије' и сложније, не на уштрб било кога, али на корист свим нашим људима и пре свега нашим лудима с Косова и Метохије, којима је та братска љубав преко потребна", поручио је Ђурић.

У делегацији која је положила венац био је и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић који је истакао да се грађани Косова и Метохије радују сваком успеху Републике Српске и да српски народ "живи и дише једним истим срцем".

"Трагови нашег страдања су на свим просторима где Срби живе, и на овом месту данас смо положили венац сећајући се на једно велико страдање. Ми смо Срби на КиМ такође много пострадали, али је увек било браће која су ту била да нас утеше, али и да заједно тражимо неки нови пут за нас", изјавио је Стојановић.

Стојановић је нагласио и да не смеју да се забораве они који су страдали.

"Испружена рука према свима и даље је у ваздуху и ми желимо да градимо мир са свима, али не желимо и не смемо да заборавимо оне који су страдали. Нека нам то буду поуке за будућност и да не заборавимо оне који не смеју бити заборављени", рекао је Стојановић.

Председник Одбора за помоћ Косова и Метохије из Републике Српске Милорад Арлов пожелео је срећу и успешну борбу за опстанак Србима на Косову и Метохији, оценивши да ће посета Ђурића и Стојановића бити пут ка јачој и трајнијој вези Републике Српске и Косова и Метохије.

"Имамо исте проблеме, исте су нас муке мучиле и сви заједно треба да помогнемо српском народу на Косову и Метохији. Косово и Метохија је икона српског народа, и сви Срби на свету, а нарочито Србија и Република Српска имају право да им помогну и да се заједно изборимо за бољи живот Срба на Косову и Метохији", закључио је Арлов.

Република Српска обележава данас своју крсну славу Светог архиђакона Стефана и Дан РС, у знак сећања на 9. јануар 1992, када је на Палама проглашена Српска Република Босна и Херцеговина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи