Читај ми!

Хан: Европа није у потпуности изграђена

Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан истиче да ЕУ од будућих чланица не жели само преузимање правних стандарда, већ пре свега економски и друштвени развој.

Јоханес Хан је у интервјуу бечком дневнику Пресе казао да на Балкану у међувремену постоје добри правни стандарди у борби против корупције и да је потребна одржива примена свих стандарда, jaвља Танјуг.

Хан истиче да је то лекција коју је ЕУ научила после пријема Бугарске и Румуније.

"Ми смо већ код Хрватске ишли корак даље, и сада, код кандидата, идемо додатни корак даље. Потребно је да постоји и економска зрелост. То је одговор на умор од ширења. Тренутно становништво у ЕУ има осећај да свака нова чланица представља финансијско оптерећење. Убудуће мора бити јасно да приступање доноси добит свим странама", наглашава Хан.

Комесар ЕУ указује да то важи и за Споразум о стабилизацији и придруживању са Украјином и додаје да је добар приступ председника Петра Порошенка да земљу 2020. доведе у стање које би теоретски уопште омогућио подношење захтева за приступање Унији.

Хан наглашава да председник Европске комисије Жан Клод Јункер није рекао да неће бити даљег ширења, већ само да је, на основу стања у преговорима, нереално да ће доћи до нових пријема за време мандата актуелне комисије.

Комесар ЕУ је, говорећи о актуелној ситуацији, казао да су деведсете године биле огромна фаза преокрета, да су двехиљадите сви у Европи били заокупљени "рашчишћавањем", а да се данас поставља питање преоријентације.

Према његовим речима, присутно је разочарење што поједине земље нису тако брзо надокнадиле заостатке, како су то саме замишљале.

"Европа још није потпуно изграђена. Треба завршити 1989. годину", наглашава Хан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи