Срби очекују брзо формирање ЗСО

Представници Срба са севера Косова очекују да убрзо након конституисања косовске скупштине и формирања владе на дневном реду буде питање формирања Заједнице српских општина, поручује председник Српске листе Александар Јаблановић.

Јаблановић је Танјугу рекао да очекује формирање Заједнице српских општина одмах након конституисања косовске скупштине.

"Надам се да ће друга тачка дневног реда Скупштине Косова бити формирање Заједнице, одмах након што буде усвојен буџет за 2015. годину, јер је за његово усвајање пробијен сваки разуман рок", каже Јаблановић.

Председник Српске листе наглашава да је са друге стране разуман рок за формирање Заједнице српских општина такође пробијен.

"ЗСО ће у најскоријем периоду бити формирана, одмах након конституисања Скупштине Косова. Заједница ће имати озбиљна овлашћења и ингеренције", поручио је Јаблановић.

Подсећа да су гаранције за Заједницу српских општина дали политички центри у Београду, Бриселу и Приштини што, како каже, указује да ће Заједница имати велика овлашћења.

Јаблановић сматра да ће Заједница гарантовати специфичан начин живота Срба на Косову и Метохији у будућем периоду.

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић изјавио је, гостујући у програму митровичког Радија “Контакт плус,” да је конституисање Заједнице српских општина највећи изазов који очекује Србе на Косову.

Јанковић истиче да ускоро очекује формирање Заједнице и да се инсистира на томе да ЗСО буде препозната и у српском и у косовском законодавству.

Градоначелник Звечана додаје да ће Заједница српских општина сигурно имати тачно дефинисана извршна овлашћења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи