ДС ће предложити закон о заштити жртава насиља

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да ће посланици те странке у Народној скупштини предложити доношење закона који ће обезбедити бољу заштиту жртава насиља и оштрије казне за насилнике.

Како је саопштио ДС, а преноси Бета, Србија ништа није урадила на спречавању насиља иако се пре годину дана ратификацијом Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, обавезала да ће усвојити законски оквир за заштиту жртава насиља.

"У години када је Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици ступила на снагу ми, и даље живимо у друштву препуном насиља. Нападају се декани Универзитета, пензионери, јавни радници, бранитељке људских права, а вербално насиље које власт путем медија шири одавно је достигло црвено светло упозорења", казао је Пајтић.

Према његовим речима, ДС ће "предузети све што је у њеној моћи" како би се спречило насиље над женама.

"У Војводини је усвојена стратегија за смањење насиља према женама, а наши посланици и посланице ће иницирати доношење Закона на које смо се ратификацијом Конвенције обавезали, и којим ће бити прописане строжије казне за насилнике а прогањање дефинисано као кривично дело", казао је председник Демократске странке.

Одлуком УН из 1999. године, Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се 25. новембра, у знак сећања на сестре Мирабал које су убијене у Доминиканској републици по наређењу тамошњег диктатора Рафаела Трухиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи