Читај ми!

Николић: Србија обнавља стара пријатељства

Председник Србије Томислав Николић рекао је у Абу Дабију да је Србија једно време запоставила своја стара пријатељства, али да се сада та пријатељства обнављају. Економска сарадња Србије и УАЕ се наставља и проширује, најавио је Николић.

Томислав Николић је изјавио за The National, дневник из Абу Дабија на енглеском језику, да пријатељство између Србије и Уједињених Арапских Емирата траје деценијама, од времена када је Србија била развијенија од Емирата.

Николић је напоменуо да је Србија једно време запоставила своја стара пријатељства, али да се сада та пријатељства обнављају и учвршћују и да покушавамо да наставимо тамо где су наши претходници стали.

"Тако је дошло до првог контакта између шеика Мухамеда бин Зајида и мене. И шеик је у Београду осетио оно што сам ја ових дана осетио у вашем главном граду, а то је осећај да се налазиш међу људима сличним и сродним себи. Чак нам је и прошлост веома слична. То је била вечита борба за слободу. Чак нам је и осећај према религији веома сличан иако припадамо различитим религијама. Ми смо умерени и веома привржени изворним принципима своје вере, а то значи да на земљиној кугли има места за све њене становнике", рекао је Николић.

Николић је истакао да нас је економска криза захватила зато што су велики играчи потрошили туђи новац.

"Имали смо поверења у светски систем, посебно банкарски, за који се испоставило да је велика превара", нагласио је председник Србије.

Говорећи о развоју економских односа, Николић каже да Србија има оно што немају Емирати, а да Емирати имају оно што Србија нема и да то треба само спојити.

Србија може да производи не само пољопривредне производе већ ће, захваљујући инвестицијама из УАЕ, производити и ИТ технологију.

"У разговорима Србија никада не тражи да нешто добије бесплатно. Ми само тражимо да радимо, а сав новац који буде уложен у производњу – вратићемо", истакао је Николић.

Николић оцењује да је то што је Србија изабрана да буде стратешки партнер УАЕ ствар међусобног разумевања, а не профита, јер су профит могли да остваре и на другим местима.

Николић је најавио да ће две земље проширити сарадњу и на друге области, укључујући и војну сарадњу.

"Ми смо понудили Емиратима да школујемо официре на нашој Војној академији која је једна од најпризнатијих у свету. Склопили смо споразуме о заједничким производима у области војне индустрије, и то су производи високе технологије", рекао је Николић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи