Србија најважнији партнер Немачке на Балкану

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел, који у недељу долази у посету Београду, рекао је да је Србија најважнији партнер Немачке на Балкану.

"Немачка и Србија имају развијен партнерски, политички и економски однос. Трговинска размена која је данас око три милијарде евра добар је основ, али потенцијал наше сарадње није ни близу искоришћен", рекао је Зигмар Габријел за Блиц, преноси Танјуг.

Вицеканцелар је додао и да својом посетом Београду жели да покаже да за Немачку Србија и Западни Балкан играју важну улогу, као и залагање своје земље за добру и блиску сарадњу.

"Немачка савезна влада подржава перспективу приступања Србије и држава западног Балкана ЕУ", нагласио је Габријел.

Немачки вицеканцелар је оценио да се Србија, у погледу своје економске политике налази пред великим изазовима, у чијем решавању немачке компаније могу да пруже подршку за, како је рекао "добробит обе стране".

"Огроман потенцијал видим, пре свега, у изградњи инфраструктуре, али и у сектору енергетике. У аутомобилској и прехрамбеној индустрији се отварају велике шансе за наше две земље. Премијер (Александар) Вучић и ја смо се сложили да треба подржати предузећа која желе да се ангажују у Србији", поручио је Габријел.

Он је рекао и да, у циљу подстицања спољне трговине, Немачка располаже адекватним и флексибилним инструментима, који се могу прилагодити измењеним околностима у зависности од потражње, као и да ће конкретни пројекти сарадње бити размотрени у понедељак, на седници немачко-српског пословног савета.

Немачки вицеканцелар додао је и да су немачке компаније из сектора енергетике веома заинтересоване за сарадњу са Србијом, што посебно важи за област обновљивих извора енергије и енергентску ефикасност.

"Коришћење система даљинског грејања је тема коју желимо заједно да разрадимо. Када је у питању енергетика, желимо да са Србијом тесно сарађујемо и на европском нивоу", нагласио је Габријел.

Он је рекао и да ће још великих немацких инвеститора доћи у Србију, јер "немачке компаније цене, између осталог, квалификовану радну снагу у Србији" и најавио да ће компанија "Фрезенијус" ускоро овде отворити нову фабрику.

На питање да ли подржава изградњу гасовода "Јужни ток", Габријел је одговорио да Немачка подржава све пројекте који подстичу диверсификацију енергената, који повећавају сигурност снабдевања енергијом и који су у складу с европским законодавством из области енергетике.

"Тај принцип важи за све партнере који учествују у томе, дакле како за чланице ЕУ, тако и за државе чланице Енергетске заједнице земаља југоисточне Европе", закључио је немачки вицеканцелар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару