Читај ми!

Вилхелм: Неће бити уведене визе за Немачку

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм рекао је да ће нови немачки закон којим је Србија сврстана међу сигурне земље обезбедити да визна либерализација за грађане Србије остане на снази.

Подсетивши да је број подносилаца захтева за азил из Србије у Немачкој драстично увећан после увођења визне либерализације пре скоро четири године, Хајнц Вилхелм је рекао Танјугу да је постојала опасност од враћања виза грађанима Србије.

Србија је, како је истакао, друга земља, после Сирије, по броју захтева за азил у Немачкој, где је само ове године поднесено 20.000 тих захтева.

Новим законом, који је прошле седмице ступио на снагу, "Србија је уврштена међу такозване сигурне земље порекла, што значи да у Србији, према немачком закону, нема политичког прогона", рекао је Вилхелм.

"Биће теже за држављане Србије да траже азил, цела процедура ће бити убрзана, а апликанти ће моћи да буду враћени у Србију много брже", објаснио је Вилхелм и додао да је уверен да ће број подносилаца захтева за азил из Србије бити смањен.

Амбасадор је, такође, истакао да је досад само један држављанин Србије добио азил у Немачкој, који је намењен политичким избеглицама, изложеним прогону у сопственој земљи, што, како је навео, није случај са Србијом.

Вилхелм је оценио и да већина подносилаца захтева за азил из Србије долази у Немачку због лоших животних услова у својој земљи.

"Жалимо због тога и апелујемо на српску владу да се побољшају животни услови јер је то разлог због којег толико грађана Србије долази у Немачку и друге земље ЕУ да тражи азил", рекао је Вилхелм.

"Рамина посета корак напред" 

Амбасадор Немачке оцењује да је посета албанског премијера Едија Раме Србији била важно достигнуће и корак у добром правцу у развоју односа две земље, упркос непријатности која се догодила.

Хајнц Вилхелм је рекао за Танјуг да је најважније то што је дошло до посете Едија Раме.

"То је већ достигнуће само по себи. Било је потребно 68 година да албански премијер дође у Србију - просто невероватно", истиче Вилхелм.

"Оно што није тако лепо јесте, наравно, оно што се догодило овде у Београду, била је то несрећна непријатност, али мислим да је посета свеукупно добро протекла", каже Вилхелм и додаје да је та посета поставила темељ за изградњу односа у наредним недељама и месецима.

Вилхелм наводи и да су премијери Србије и Албаније, Александар Вучић и Еди Рама, током Рамине посете Београду, имали и заједничку вечеру, која није првобитно била планирана.

Србија и Албанија су, према његовим речима, важни актери у региону и приближавање двеју земаља је од великог значаја.

"Посета је свакако била велики корак у том правцу", оцењује Вилхелм.

Подсећа и да је сусрет првобитно био планиран за 22. октобар, али да је одложен због инцидента на стадиону и да чак није било извесно да ли ће се уопште догодити.

Напомиње и да се немачка канцеларка Ангела Меркел ангажовала на сазивању састанка двојице премијера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару