Пајтић и Пастор разговарали са Давенпортом

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и председник Покрајинске владе Бојан Пајтић разговарали су са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Давенпортом о најновијм политичким дешавањима у Србији и Војводини.

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић изјавио је да сарадња републичке и војвођанске владе представља "елементарну одговорност" према грађанима.

Пајтић је у разговору са Девенпортом подсетио да је Покрајинска влада позвала Владу Србије да одрже заједничку седницу, на којој би се договорили о решавању изазова који стоје пред њима, пренео је Биро за информисање Покрајинске владе.

"Решавање важних економских и социјалних питања, на начин који је у духу европских демократских тековина, најважнији је задатак свих нас", навео је Пајтић.

Како се наводи, Пајтић и Девенпорт су разговарали и о актуелној ситуацији у Војводини, након реконструкције Покрајинске владе, као и о стварању услова за привлачење страних инвестиција.

Пајтић је истакао да Европска унија од 2000. године значајно подржава реформе у Србији и захвалио што је на тај начин уложено скоро 1,2 милијарде евра у Србију. 

Шеф Делегације ЕУ се у разговору са Иштваном Пастором интересовао за последња дешавања у вези са реконструисаном Покрајинском владом, али и о протеклим изборима за Националне савете националних мањина.

Давенпорт је са Пастором разговарао и о инцидентима након утакмице Србије и Албаније, оценивши да су надлежни органи правовремено реаговали.

Пастор је истакао да и након реконструисане Покрајинске владе не види други излаз из тренутних проблема, осим отвореног дијалога и учешћа свих политичких актера у вези са актима које је неопходно донети како би Војводина несметано функционисала.

"У наредних годину и по дана, колико је остало до краја овог мандата, требало би да се реше питања финансирања покрајине, надлежности и започне разговор у вези са питањем промене Устава и уставног положаја Војводине", рекао је Пастор.

Идеја је, додао је он, да и даље постоји позиција и опозиција, али да се оформи тим стручњака, као што је то био случај када смо доносили Статут Војводине, који ће направити значајне кораке за доношење ових аката и та потреба је потпуно реалистична.

Председник Скупштине Војводине је додао и да је неопходна сарадња покрајинске и републичке администрације, јер се сукобљавањем не може направити никакав искорак.

"Најбоље би било да се договоримо око кључних ствари, динамике реализације, па тек онда разговарамо о изборима, јер дестабилизација политичких прилика у Покрајини не иде у прилог решавању значајних питања", оценио је Пастор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару