Читај ми!

Транзициона влада у Приштини?

Косово може добити транзициону владу, која ће усвојити буџет за наредну годину, омогућити стварање Специјалног суда и наставити дијалог са Београдом, пише дневник "Трибуна".

Као могући премијери у таквој влади спомињу се министар иностраних послова Косова и подпредседник ДПК Енвер Хоџај, градоначелник Гњилана и члан председништва ДСК Љутфи Хазири и први потпредседник Алијансе за будућност Косова Бљерим Шаља, као и други подпредседници ове три странке, преноси Бета.

Они су споменути као могући кандидати за премијера у једној свеобухватној влади коју ће чинити представници ових странака. То би омогућило излазак из садашње блокаде која може довести Косово до буџетског и финансијског колапса и истовремено одложити одржавање ванредних парламентарних избора.

Извори дневника су рекли да градоначелник Гњилана Љутфи Хазири има подршку једног дела своје странке, али је прихватљив и за ДПК, међутим недостаје му међународна подршка.

Подпредседник ДПК и актуелни министар спољних послова Енвер Хоџај ужива међународну подршку, али му недостаје подршка политичких странака.

Потпредседник АЗБК Бљерим Шаља има међународну подршку и прихватљив је за ДПК и ДСК, међутим нема подршку унутар странке, која по сваку цену на месту премијера жели лидера станке, Рамуша Харадинаја.

Не очекује се да ће лидери ДПК Хашим Тачи, ДСК Иса Мустафа и АЗБК Рамуш Харадинај имати нешто против таквог плана, због временских ограничења у доношењу неких значајних одлука, пре свега буџета Косова за следећу годину.

Исти извори су рекли да би транзициона влада, која би се формирала консензусом, имала за задатак да усвоји буџет земље за 2015, изврши уставну реформу, што би омогућило стварање Специјалног суда, као и наставити дијалог са Београдом.

Случајно или не, тројица лидера су тренутно ван Косова, Мустафа и Харадинај у Немачкој, док се претпоставља да је и Тачи у Берлину и да су тамо могући састанци са представницима Немачке и других великих држава око превазилажења садашње институционалне и политичке блокаде.

Тачи и Мустафа учествоваће данас на састанку представника народних партија који се одржава у Бриселу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару