Читај ми!

Транспаренси: Објављивати документа током преговора

Потребно је објављивати документа и мишљења о законима током преговора са ЕУ, мишљење је организације Транспаренси интернешенал. Наводе и да ЕУ може и треба да има централну улогу у стварању простора за учешће актера који не представљају државу у скринингу.

Процес преговора о чланству у ЕУ је транспарентнији у односну на време када је Хрватска водила те преговоре, али је то потребно додатно унапредити објављивањем докумената, као и мишљења о законима, оцењује се у анализи организације Транспаренси интернешенал.

У анализи коју је објавио портал Еурактив Србија наводи се да Преговарачки оквир за Хрватску "није садржавао никаква очекивања у погледу транспарентности", а хрватски парламент није разјаснио у којој мери цивилно друштво може бити укључено у процес преговора или обавештено о њему, преноси Бета.

Резултат тога је да је, према мишљењу представника цивилног друштва, приступање Хрватске постало елитистички процес који је за "грађане Хрватске био једва разумљив и далек у односу на њихову свакодневицу", додаје се у анализи.

Прилике су се побољшале када је реч о објављивању докумената у вези с преговорима у случају Црне Горе и Србије, али и даље постоји забирнутост у вези са свеукупном транспарентношћу процеса.

Истиче се да би већа транспарентност у процесу усклађивања законодавства и политика била корисна и подсећа да Србија често од институција ЕУ тражи мишљење о нацртима закона, а да то мишљење на крају не објављују ни ЕУ ни Влада.

"Међутим, пошто та мишљења не објављују ни влада ни ЕУ, заинтересоване стране не могу да сазнају да ли су предлози о кључним деловима антикорупцијског законодавства, на пример транспарентност власништва у медијима или заштита узбуњивача, заиста позитивно оцењени", додаје се у анализи.

Транспаренси интернешенал истиче да ЕУ може и треба да има централну улогу у стварању простора за учешће актера који не представљају државу у скринингу и праћењу преговора и напретка које власти остварују у борби против корупције.

"У том погледу, Европска комисија мора да објави све кључне документе у процесу приступања, попут извештаја о скринингу, превода правне тековине ЕУ и мерила за отварање и затварање поглавља. Ови документи морају да се објављују на сајтовим Директората за проширење и делегација ЕУ у датим земљама", наводи се у анализи.

Такође, Европска комисија мора да објави своја мишљења о одређеним законима, као и да обезбеди одговарајуће консултације са цивилним друштвом у процесу формулисања тих мишљења.

Подсећа се да Венецијанска комисија, која је саветодавно тело Савета Европе у области уставног права, објављује нацрте мишљења о томе да ли је предложени закон у некој чланици те организације у складу са демократским стандардима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи