Читај ми!

Еди Рама у Прешеву

Премијер Албаније Еди Рама састао се у Прешеву са политичким представницима Албанаца са југа Србије.

Раму су грађани поздравили овацијама, а испред зграде општине дочекао га је председник општине Рагми Мустафа.

Премијер Албаније је рекао да Албанци који живе у општинама на југу Србије имају мање права него Срби на Косову.

"Албанија ће подржати то да питање решавања проблема у Прешевској долини буде суштинско на путу приближавања Србије Европској унији и неће дозволити асимилацију Албанаца на том подручју", рекао је Рама.

Премијер Албаније је рекао да албански народ не сања о стварању велике Албаније, већ о "великој Европи која ће обухватати све албанске територије", и поручио да је дошао историјски тренутак да се превазиђе прошлост пуна мржње и ускогрудости и отвори "широки пут сарадње Србије и Албаније".

Део становника Прешева могао је да присуствује Рамином излагању у локалном Дому културе, за чијом говорницом није било никаквих националних обележја ни Србије ни Албаније.

Према речима албанског премијера, будућност целог региона је у ЕУ, а Албанија и Косово представљају гаранцију његове стабилности и демократије.

Рама је навео да је са председником Владе Србије Александром Вучићем у понедељак у Београду разговарао о реалним проблемима са којима се суочавају Албанци у Прешеву и Бујановцу, додавши да Албанија "подржава и форсира" дијалог Албанаца из тог региона са Владом Србије око решавања животних проблема, пре свега у области инфраструктуре и образовања.

Председник Владе Албаније је додао да је Универзитет у Тирани удвостручио уписне квоте за студенте из три општине на југу Србије.

Рама је претходно одржао састанак са политичким лидерима Албанаца из Прешева и Бујановца у згради општине у Прешеву, где је на заједничкој седници свих албанских одборника из три општине југа Србије, добио и титулу почасног грађанина Прешева.

Заједничка седница свих албанских политичара из Прешева и Бујановца на којој је говорио Рама била је затворена за јавност.

Председник Партије за демократско деловање Риза Халими сматра да је посета албанског премијера Едија Раме "пробила лед" у односима две државе и створила предуслове за брже решавање проблема Албанаца у Србији.

Грађани Прешева који су испунили главни градски трг, дочекали су Раму са заставама Албаније и уз гласну музику, а по граду су претходних дана постављени билборди с поруком "Добро дошли, премијеру".

На два таква билборда јутрос је бачена црна фарба.

На згради општине Прешево истакнута је државна застава Србије, као и на згради Окружног јавног тужилаштва.

Грађани су носили транспаренте: "Прешево, Бујановац и Медвеђа су Албанија", "Албанијо, потребна си Прешевској долини", "Уједињени за једну свенародну управу", јавио је репортер РТС-а.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи