Читај ми!

Шугуров: Најбоља опција подела Косова

Шеф руске канцеларије у Приштини Андреј Шугуров каже за "Зери" да је најбоља опција за смиривање региона да се Приштини дâ Прешевска долина, а Србији север Косова.

Напомињући да износи лични став, Андреј Шугуров је у интервјуу за дневник Зери оценио да је одлука која је прошлог века донета о тој територији била вештачка, преноси Танјуг.

Руски дипломата убеђен је да мањине на Косову немају будућност и да би због тога размена територија између Косова и Србије била најоправданија опција за обе стране и да стање треба да се врати на средину прошлог века када је Прешевска долина била косовска, а север српски.

"Мислим да би ово била најоправданија опција. Али понављам, ово је само моје лично мишљење које је формирано након пет година мог боравка на Косову", рекао је Шугуров.

Према речима руског дипломате, постојао је споразум "тројке" о томе када треба признати независност Косова, укључујући и признавање од стране Русије и Србије, али је, како каже, такав споразум уништио амерички преседник Џорџ Буш.

Наводећи да он нема статус званично акредитованог дипломате на Косову и да због тога може отвореније да говори, Шугуров каже да се, кад је реч о политичкој ситуацији на Косову, слаже са изјавом бившег америчког посредника Френка Визнера да је она нанела штету имиџу Косова, како унутар Косова, тако и на међународном плану.

Упитан о контактима са српским представницима на Косову и кога они треба да подрже, Шугуров је рекао: "Није мој посао да делим савете Србима са Косова. Сматрам да, ако они некога слушају, онда ће то бити лидери у Београду. А кога треба да подрже, мислим да је рекао Александар Јаблановић, лидер "Српске". Они ће подржати оног ко има већину у скупштини."

"Српска", додао је, треба да буде део косовске владе јер им то омогућава Ахтисаријев план и устав Косова.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Шугуров је рекао да му је жао што Русија није партнер у тим разговорима, додавши да због тога не може дати никакве поруке за обе стране, али да, једноставно, Русија прати ток тог дијалога.

Додао је да је добро што се преговара, а не да се ратује, и да нема дилема да треба преговарати јер ће се тиме побољшати живот Срба и мањина.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару