Читај ми!

Косово и БиХ легла џихадиста на Балкану

Косово, одакле је у ратовима на Блиском истоку погинуло већ више од 40 људи, и Босна са више од 30 погинулих, предњаче у регрутацији џихадиста са Балкана, пише "Зидојче цајтунг". Немачки лист истиче да се у Србији предузимају мере које предвиђају и десетогодишњу робију, како би се регрутација бораца отежала и спречила.

Немачки лист пише да, "као и у другим сиромашним балканским земљама са високом стопом незапослених, и на Косову расте утицај радикалних снага" и да је, према проценама косовске безбедносне службе и америчке ЦИА, у ратовима на Блиском истоку било 150 људи са Косова, преноси Танјуг.

Лист наводи да је, поред 150 људи са Косова, реч и о 140 особа из Албаније, 30 из Црне Горе и 20 из Македоније.

"Балкан је, поред западних земаља са бројном муслиманском мањином, као што су Француска, Белгија и Енглеска, постао један од главних области за регрутацију у Европи бораца за Исламску државу и друге радикалне групе", пише лист, наводећи као пример Босну, у којој живи 40 одсто муслимана.

"У тој земљи, са 40 одсто муслимана, постоји још од времена босанског рата, почетком деведесетих година прошлог века, веза са радикалним исламом. Тада су дошли муслимани из целог света да би својој браћи по вери помагали у борби против Срба. Протеклих година су се исламске фондације, често са саудијским новцем, појачано ангажовале у Босни. Нека села, као што је Горња Маоча, важе за исламску тврђаву", пише Зидојче цајтунг.

Лист наводи да је босанска полиција, пре неколико година, процењивала број радикалних исламиста на више од 3.000 људи и да је почетком септембра сигурносна служба БиХ саопштила да постоје индиције да је до 340 босанских исламиста било у Исламсккој држави или другим радикалним групама у Сирији или Ираку. Више од 30 њих је погинуло, преноси лист.

Указујући да је на Блиском истоку више од 40 косовских Албанаца изгубило живот у ратовима, лист пише да су косовске власти у августу и септембру у рацији ухапсиле дванаестак наводних ветерана Исламске државе и агитатора, као и 15 исламиста осумњичених за тероризам, кршење устава и потпаљивање религиозне мржње.

Међу ухапшеним су и Фуад Рамићи, вођа исламске партије Лисба, као и 12 имама, међу њима и приштински имам Шефћет Краснићи, а та акција наишла је на подршку америчке владе, подсећа Зидојче цајтунг. Пише да, међутим, неки посматрачи на цео тај случај гледају са неверицом, јер се "председник косовске владе Хашим Тачи и његова партија ДПК годинама нису тако лоше разумели са исламистима".

Лист подсећа да је Апелациони суд Косова донео одлуку о ослобађању 11 од 15 ухапшених и да су, такође и у Босни, они који су били ухапшени, већ ослобођени.

"Муслимани из Европе убијају и умиру за Исламску државу. Многи од њих долазе из Босне, Србије и Косова. Владе одговарају таласом хапшења, такође и против имама", пише Зидојче цајтунг.

"Чак су и грађани Србије, која је претежно настањена православцима, ишли на Блиски исток", пише лист и указује да је, у најмању руку, неколико младих мушкараца из Новог Пазара, судећи према изјавама очајних родитеља, протеклих година ишло на Блиски исток.

Немачки лист објашњава да у Санџаку живи муслиманска мањина и да је тамо један позив на Фејсбуку изазвао пажњу. Реч је о позиву, како се каже, да муслимани у Новом Пазару оснују муџахединску армију, да би бранили регион од српских националиста.

Према наводима листа, српски националисти критикују већ неколико година растућу јавну улогу ислама у Новом Пазару и позив је био реакција на коментар једног српског националисте.

Лист наводи да Србија, као и друге балканске земље, жели у следећим седмицама да пооштри свој Кривични закон, како би исламским групама отежала регрутацију бораца, уз затворски казну прекршиоцима и до 10 година.

Сличне законе имају и Босна и Херцеговина, и Македонија, а Албанија, Косово и Црна Гора припремају те акте, наводи лист и пише да је, према проценама тајних служби и лондонског Центра за студије о радикализацији, више стотина исламиста из овог региона било у Исламској држави и сличним групама у рату.

Када је реч о Македонији, лист наводи да је председник те државе Ђорђи Иванов крајем септембра искористио свој говор у Уједињеним нацијама да позове Европску унију и НАТО да што пре приме његову земљу, јер, у противном, постоји опасност да радикални исламисти испуне "вакуум" на Балкану.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару