Читај ми!

Пајтић: Довољна су ми три мандата

Председник покрајинске владе Бојан Пајтић каже да се неће кандидовати за председника војвођанске владе на наредним изборима који би требало да буду одржани 2016. године.

Бојан Пајтић, који је председник Демократске странке, рекао је у интервјуу Танјугу да је сасвим довољно то што је на месту председника покрајинске владе био у три мандата и да мисли да има доста квалитетних људи који ту функцију могу да преузму.

"Пролеће 2016. године биће сасвим другачије доба и период када ће бити сасвим другачије расположење огромне већине грађана, него што је то можда било само пре неколико месеци и немам никакву дилему око тога да ће неко из демократске странке бити поново председник покрајинске владе", рекао је Пајтић.

Сматра да ће слична коалиција каква је сада бити и после избора 2016. године те да ће и тада ДС бити владајућа странка у Покрајини, али са другачијим персоналним саставом.

По Пајтићевим речима коалиција која је изабрана на изборима 2012. године у АП Војводини има и право и намеру да до 2016. године обавља посао за који је на изборима добила мандат од бирача.

Када је реч о преговорима које воде ДС, Лига социјалдемократа Војводине и Нова демократска странка, о реконструкцији покрајинске владе, Пајтић је рекао да је током тих разговора постигнут висок степен сагласности о питањима која су принципијелна и програмска и која се односе на рад владе, а да ће се о ресорима и персоналним решењима разговарати наредних дана.

На питање да прокоментарише чињеницу да је потпредседник покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој, Драгослав Петровић често у изјавама представника ЛСВ-а помињан као могући камен спотицања у коалицији и "реликт прошлости", Пајтић је рекао да не постоји званичан захтев било кога који би говорио о кадровским решењима и о појединачним питањима.

Иступе у јавности лидера ЛСВ-а, Ненада Чанка, у којима га је критиковао говорећи да "нема легитимитет" и да је "11 година окружен неспособним кадром", Пајтић је оценио као нормалне примедбе политичких опонената, и то не само оних који су у опозицији него и оних који су у коалицији.

"Добили смо награду Financial times као најбоља европска регија за привлачење страних инвестиција, а добили смо и признање Уједињених Арапских Емирата за најбољу страну директну инвестицију", рекао је Пајтић.

Нагласио да је и последњом Уредбом Владе Србије Војводина сврстана у развијену регију, а доказ за то по њему је и чињеница да су од 23 најразвијенија града и општине у Србији чак 13 са територије Војводине.

Владајућа коалиција у АП Војводини након избора 2012. године имала је 76 посланика у покрајинском парламенту, а Пајтић тврди да та коалиција сада у Скупштини АП Војводине има 72 посланика и не види начин на који би се та већина променила.

Пајтић каже да Савез војвођанских Мађара види као део владајуће већине у Војводини, појаснивши да су посланици СВМ-а "одувек гласали за све предлоге Покрајинске владе", а да је постојала одређена задршка када је реч о гласању за поједине страначке предлоге.

Радије опозиција него коалиција са СНС-ом

Говорећи о предлогу да се у АП Војводини формира концентрациона влада Пајтић је рекао да Демократска странка неће улазити у концентрациону владу са Српском напредном страком ни под једним условом и да ће радије отићи у опозицију него у неки вид коалиције са СНС, јер су напредњаци према његовом мишљењу, "довели Србију на ивицу егзистенције" и, како је рекао, "ни у једној области, осим у наставку процеса евроинтеграција, не испоручују ни један део који би био задовољавајући".

Пајтић је рекао да то што је једини председник странке на националном нивоу, а да није из Београда, на најречитији начин говори колико је ДС испред свог времена и колико је либерална, а то, како је истакао, потврђује и чињеница да у ДС-у од пет потпредседничких места три држе жене, што није случај ни у једној странци у Србији.

"Закључили смо споразум са коалицијом 'Заједно за Шумадију' са којом смо ушли у владајућу већину у Крагујевцу, а разговарамо и са низом локалних и регионалних странака и организација како би и инфраструктурно и политички заокружили процес укрупњавања опозиционе политичке сцене, јер овако уситњема нема онакав потенцијал какав има политичка сцена која је укрупњена", рекао је Пајтић.

Додао је да је ДС спреман да разговара са осталим опозиционим политичким странкама о заједничком наступу у појединим питањима, али ће инсистирати на неколико начела, као што ће инсистирати на тим начелима и приликом формирања владе у сенци, за коју је рекао да ће сигурно бити формирана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару