Читај ми!

Извештај о Србији најпозитивнији до сада

Први потпредседник Владе Ивица Дачић каже за РТС да ће извештај Европске комисије о Србији бити најпозитивнији до сада. Додаје да је посета Владимира Путина изузетно важна, али да нема везе са спољнополитичким циљем Србије.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће редован годишњи извештај о Србији бити сигурно један од најпозитивнијих извештаја Европске комисије, кроз улогу комесара за проширење.

"Од свих земаља Западног Балкана Србија ће имати најбољу оцену", истакао је Дачић.

Како каже, прво важно питање у односу са ЕУ тиче се наших унутрашњих реформи.

"Зато је важно рећи да је Србија у јануару, када је почела преговоре, то искористила као старт за унутрашње реформе и усклађивање нашег законодавства са законодавством Европске уније", рекао је Дачић.

Истакао је да се кроз поглавља наше законодавство чини поредивим са законодавством ЕУ.

У другом делу односа са ЕУ смештено је питање Косова, које се у српској делегацији ни не води као питање, већ спада под одељак "разно".

Трећи ниво је Међувладина конференција, која треба да буде одржана 19. децембра.

Тада ће се, каже Дачић, земље чланице изјашњавати о томе шта мисле да ли су се стекли услови за отварање преговарачких поглавља – за свако појединачно.

"Неке земље попут Немачке, а њој се придружила и Велика Британија, сматрале су да прво треба да се отвори поглавље 24 и 23, која се тичу права... Сада, када је премијер отворио контакте са немачком владом, у прилици смо да их замолимо да се заложе да се, пре свега, отвори поглавље 32, које се тиче финансија и поглавље 35, где постоје проблеми због пат позиције Приштине", рекао је Дачић.

Каже да ЕУ инсистира да се почне са три важна, вето поглавља – поглављем 23, 24 и 35, која могу брзо да зауставе сваку земљу на путу ка ЕУ.

Остаје да видимо да ли је могуће до краја године да се отворе поглавља 32 и 34, каже Дачић.

Вицепремијер Дачић очекује и примедбе из ЕУ, које ће се првенствено односити на пројекат "Јужни ток".

"Једни сматрају да треба наставити, други да се све то реши пре почетка радова", рекао је Дачић.

Ту је и усаглашавање спољне политике са политиком ЕУ, на чему се, истиче, увелико ради.

"Ми се, са једне стране, трудимо да идемо што дуже и даље, а с друге стране да поштујемо наше традиционалне пријатеље, као што је Руска Федерација", каже Дачић, који је и министар спољних послова.

Путинова посета билатерална ствар

Коментаришући поруке из међународне заједнице да ће пратити посету председника Русије Владимира Путина Београду, Дачић је рекао да ће и Србија са великом пажњом пратити Путинов пут и учешће на самиту у Италији.

"Не могу да разумем ставове неких политичких странака, опозицију која нас тера да кажемо председнику Руске Федерације: 'Хајде да одложимо вашу посету, јер можда није време за то...' Та посета је билатерална ствар, нема везе са нашим главним спољнополитичким циљем, а то је чланство у ЕУ", нагласио је Дачић.

Како је оценио, Путинова посета је позитивна, и од тога не треба правити драму којом понекад радимо против интереса своје земље.

Посета председника Путина Србији је уговарана пре више месеци и нема везе са актуелним односима на европском континенту, рекао је Дачић.

"Ми прослављамо нашу велику победу ослобођења Београда. Све земље прослављају своје победе и посета Путина је билатерална ствар Србије и Русије", рекао је Дачић и додао да ће народ сигурно са великим одушевљењем учествовати на манифестацијама поводом Ослобођења Београда. 

Говорећи о односима у Влади и опаскама између функционера СПС-а Бранка Ружића и посланика СНС-а Александра Јовичића, Дачић је рекао да таквих личних ставова увек има, а да он и премијер такве ствари никада нису хтели да коментаришу.

"Мислим да су односи у коалицији добри и коректни. Посвећени смо питањима која су од националног и државног интереса. Ми смо добро сарађивали и сарађиваћемо и даље", истакао је Дачић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару