Читај ми!

Усвојен Закон о јавној својини

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о јавној својини и о пореском поступку и пореској администрацији.

14.20 - Великом већином гласова усвојене измене закона о јавној својини о пореском поступку и пореској администрацији. Наставак седнице у уторак.

14.10- У току гласање о амандманима.

13.24- Завршена расправа о амандманима, очекује се почетак гласања.

12.12- Посланици опозиције и владајуће коалиције међусобно се отпужују због тога што јединице локалне управе нису у законом прописаном року уписале право јавне својине.

10.00 - Почела седница Скупштине Србије. 

Скупштина Србије изгласала је измене закона о јавној својини и о пореском поступку и пореској администрацији.

Разлог за измене важећег Закона је тај што велики број локалних самоуправа и јавних предузећа није поднео захтев за упис права својине над некретнинама у законском року који истиче 6. октобра.

Према досадашњим решењима, рок за упис права јавне својине био је три године.

Изменама закона о пореском поступку и пореској администрацији рок за прелазак подношења плаћања ектронским путем за порез на добит правних лица, осим пореза на добит правних лица по одбитку одлаже се за 1. април 2015. године, до када се одлаже и прелазак на електронско плаћање годишњег пореза на доходак грађана.

Прелазак на искључиво плаћање порез на добит правних лица по одбитку електронским путем помера се на 1. јануар 2016, као и за акцизе и порез на приход од самосталних делатности за предузетнике који воде пословне књиге.

Искључиво електронско плаћање порез на премије неживотног осигурања померено је на 1. јануар 2016, а за све остале пореске облике на 1. јануар 2017. године.

Посланици су изгласали Споразум о зајму између Србије и Међународне банке за обнову и развој, као и Споразума између влада Србије и Молдавије о сарадњи и узајамној помоћи у царинским
питањима.

Споразум о зајму односи се на "Други пројекат развоја здравства Србије" и њиме је предвиђено да Србија узме нови кредит од Међународне банке за обнову и развој од 29,1 милиона евра.

Та позајмица би се отплаћивала 15 година, са петогодишњим почеком. Споразум влада Србије и Молдавије склопљен је како би се предупредиле и сузбиле повреде царинских прописа, сузбијања кријумчарења, олакшања и убрзања робног и путничког промета између две земље и размене искустава у раду царинских органа.

Током расправе о амандманима на предложене измене закона о јавној својини и о пореском поступку и пореској администрацији посланици опозиције и владајуће коалиције међусобно су се отпуживали због тога што јединице локалне управе нису у законом прописаном року уписале право јавне својине.

Заменик шефа посланичке групе НДС Јанко Веселиновић подсећа да је Закон о јавној својини усвојен 2011. године и да се изменама о којима се расправља, локалним самоуправама и аутономним покрајинама даје нови рок од две године да примене законска решења иако су већ имале рок од три године.

"Зар три године нису биле довољне, него се сада дају још две", упитао је Веселиновић.

Сматра да је СНС крива што локалне самоуправе нису извршиле попис имовине на своје име и што се, из тих разлога, страни инвеститори не осећају сигурно.

Веселиновић посланицима већине поручује да је то питање одговорности њихових кадрова у локалним самоуправама.

"Они су могли да изврше попис имовине, а ако су прописи били проблем, могли сте да их промените и убрзате администрацију", уверен је Веселиновић.

Одговорио му је заменик шефа напредњака Александар Мартиновић, који сматра да су "посланици бившег режима генијалци".

"Какве везе има СНС са чињеницом да Војводина и неке јединице нису поднеле захтев за упис права својине", пита Мартиновић.

Додаје да су Закон о јавној својини донеле странке бившег режима које су и данас власт у Војводини.

Према његовом мишљењу, може се поставити питање да ли је рок од три године био реалан да се тај посао заврши.

У полемику се укључио и шеф демократа у парламенту Борислав Стефановић који, такође, сматра да је продужење рока потврђивање немара власти, а да посланици опозиције, својим амандманима желе да се стане на крај бескрајним роковима за упис непокретности у свим јединицама локалне самоуправе и у ту област уведе ред.

"Свако мора да поштује закон без обзира ко је на власти", закључује Стефановић.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички рекла је током начелне расправе да померање тих рокова даје времена како јединицама локалне самоуправе и јавним предузећима, која то још нису урадила, да поднесу захтеве, тако и Влади Србије да свеобухватно истражи зашто је тај процес до сада тако споро текао.

Она подсећа да је утврђен рок од три године од дана ступања на снагу Закона, у којем аутономна покрајина и јединице локалне самоуправе треба да поднесу захтев за упис права јавне својине и идентичан рок за јавна предузећа и друштва капитала за тај посао.

"Имајући у виду да тај рок истиче 6. октобра , као и чињеницу да велики број наведених субјеката није поднео те захтеве, неопходно је продужење ових рокова", каже министарка.

Изменама Закона о јавној својини предложено је продужење рока за упис права јавне својине за још две године, јер велики број локалних самоуправа и јавних предузећа то није урадио у року који истиче 6. октобра.

Изменама закона о пореском поступку и пореској администрацији предложено је одлагање обавезе подношења пореске пријаве у електронском облику.

Потврђени мандати посланицима  

Скупштина Србије потврдила је мандате за троје посланика са изборне листе "Александар Вучић- Будућност у коју верујемо" коју чине Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове и Покрет социјалиста, преноси Бета.

Новоименовани посланици Бранка Јанковић, Драган Половина и Горан Младеновић, положили су у Скупштини Србије заклетву а претходно је Административни одбор утврдио њихове посланичке мандате.

Они су дошли на места Дражена Јарића, Марије Стевановић и Дејана Андрејевића који су раније поднели оставке на посланичка места. 

Парламентарци су јуче завршили начелни претрес Предлога закона о извозу и увозу наоружања и војне опреме.

Завршена је и расправа о Предлогу закона о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Алжира о узајамној размени и заштити тајних података у области одбране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи