Читај ми!

Вилхелм: Подршка ЕУ европском путу Србије

Немачка и друге чланице ЕУ подржавају пут Србије ка Унији и надамо се да ће Србија ускоро бити чланица ЕУ, каже амбасадор Хајнц Вилхелм. Председник Србије Томислав Николић пожелео је Немачкој да "мудро предводи ЕУ, што је и заслужила".

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм приредио је пријем поводом Дана уједињена Немачке, којем је присуствовао српски државни врх, преноси Танјуг.

Пријему су присуствовали председник Србије Томислав Николић, премијер Александар Вучић, први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, патријарх Иринеј, министри, представници политичких партија, дипломатског кора и културног и јавног живота у Србији.

"Немачка и друге чланице ЕУ подржавају пут Србије ка Унији и надамо се да ће Србија ускоро бити чланица ЕУ", изјавио је Вилхелм у обраћању званицама.

Оценивши да је Србија у протекле три године остварила знатан напредак на европском путу, Вилхелм је нагласио и да немачко-српски односи никад нису били бољи него данас.

О томе, како је рекао, сведочи и недавна посета премијера Вучића Немачкој, где је разговарао са канцеларком Ангелом Меркел, као и конференција о Западном Балкану, која је одржана крајем августа у Берлину.

Николић је пожелео Немачкој да "мудро предводи ЕУ, што је и заслужила", као и да подржи чланство Србије у ЕУ.

Подсетио је да је историја била обележена сукобима Немаца и Срба, док две земље данас по многим светским питањима деле скоро идентичне ставове, мада има и питања битних за Србију, где им се мишљења размимоилазе.

"Већ 15 година Немци и Срби живе у миру у немачком настојању да се у Србији живи боље", рекао је Николић и изразио наду да ће мир између две земље трајати још најмање 150 година.

"Шта пожелети немачкој нацији, а да већ није остварила? Да наставите да живете како заслужујете својим радом, дисциплином и односом према држави", рекао је председник Србије.

"А нама (да пожелим) да стандард живота бар приближимо стандарду живота у Немачкој", додао је Николић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи