Читај ми!

Србија видно напредовала ка ЕУ

Председник Владе Србије Александар Вучић и опуномоћеник Министарства спољних послова Немачке за Југоисточну Европу, Турску и земље ЕФТА Ернст Рајхел оценили су да је Србија остварила видан напредак на путу ка ЕУ. Рајхел се састао и са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем и са председником скупштинског Одбора за КиМ Милованом Дрецуном.

Премијер Александар Вучић упознао je Ернста Рајхела са усвајањем реформских закона и најавио да ће Србија ускоро бити економски успешна и просперитетна земља, преноси Танјуг.

Како је саопштила Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима, обострано је констатовано да је Србија остварила видан напредак на путу ка ЕУ и изражено је очекивање да ће процес интеграција, иако тежак и сложен, бити успешно окончан.

Рајхел је позитивно оценио улогу Србије и премијера Вучића у јачању регионалне сарадње и унапређења стабилности Југоисточне Европе.

Тема сусрета била је и Конференција Западног Балкана, одржана у Берлину у августу ове године.

Посебно је наглашен значај потенцијалних инфраструктурних пројеката и оснивање Асоцијације младих, наводи се у саопштењу.

Србија спремна за преговарачки процес 

Рајхела је примио и министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Дачић је том приликом истакао да је Србија потпуно спремна за преговарачки процес о чланству у ЕУ.

Нагласио је спремност Србије да развија и унапређује свеукупну сарадњу са Немачком, при чему интензивирање политичког дијалога игра важну улогу, саопштило је Министарство.

Српски министар је изразио очекивање да Немачка позитивно валоризује политику Владе Републике Србије на спровођењу унутрашњих реформи, учешће у дијалогу са Приштином и допринос стабилизацији региона, као и да нам пружи помоћ и подршку у преговорима о чланству у ЕУ.

Саговорници су размотрили теме из домена билатералне сарадње, реформи у земљи, дијалога са Приштином, ситуацију у региону, као и утиске и очекивања након Конференције о Западном Балкану, која је, на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, одржана крајем августа у Берлину.

Током разговора о председавању Србије ОЕБС-ом, посебно је поздрављена кандидатура Немачке за председавајућег ОЕБС након Србије.

И председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун састао се са Рајхелом. Сагласили су се да је за стабилност и просперитет неопходно наставити процес нормализације односа Београда и Приштине.

Дрецун је истакао и да треба интензивно радити на повећању степена безбедности Срба, као и осталих неалбанаца, на територији Косова и Метохије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи