Бечев: ЕУ најбитнији фактор у региону

Чланство у Европској унији једини је покретач реформи на Балкану и Унија треба да пошаље поруку охрабрења да ће се процес проширивања наставити, каже сарадник Лондонске школе за економију и политичке науке Димитар Бечев.

Димитар Бечев рекао је за агенцију Танјуг на маргинама Четвртог Београдског безбедносног форума, да процес прикључења Унији траје дуго, али да је важно да Србија настави европски процес.

"И премијер Вучић је то јуче нагласио", подсећа Бечев и додаје да је српски премијер указао да ће економске реформе бити настављене и да се иде ка економској консолидацији.

То, поручује Бечев, не може без спољног фактора.

"Сви знамо да се на Балкану без притиска не ради ништа. Зато и мислим да ЕУ остаје најбитнији фактор у региону", истиче Бечев.

Коментаришући посету председника Руске Федерације Владимира Путина Србији средином октобра, Бечев каже да је она симболичан акт и да ће се тек видети да ли ће од ње бити неких бенефита за Србију.

"Руска пропаганда хоће да покаже да упркос томе сшто земље траже приближавање ЕУ, да оне траже и неки баланс. Србија је битан савезник Русији и српска влада тражи тај баланс да извуче неке предности и добитке из односа са Русијом. Видећемо да ли ће бити неких бенефита за Србију, то није јасно", сматра Бечев.

Осврћући се на украјинску кризу, Бечев истиче да не очекује нове санкције Русији, али да је неизвесно шта ће бити у наредним месецима.

"Тренутно имамо паузу, немамо ратовање. На истоку Украјине, 5. септембра званичници ЕУ и Русије су се договорили да почне неки процес аутономије на истоку. Међутим, читајући изјаве европских политичара и званичника испада да Русија не имплементира тај споразум и у томе је проблем", наглашава Бечев.

Каже и да је тешко, као што то Србија покушава, да се одржи баланс између ЕУ и Русије по питању украјинске кризе, али наводи и да такву дилему имају и друге чланице Уније попут Чешке и Мађарске.

"Те земље су против јачања санкција. Дакле, Србије је у једној ситуацији која је позната унутар ЕУ. Проблем ће настати ако санкције ескалирају. Србија ће онда морати да се одлучи да ли да уведе санкције Русији", закључује Бечев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи