Србија спремна за преговоре о Поглављу 32

Шефица преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић рекла је да не зна датум одржавања друге међувладине конференције, али да је Београд спреман да почне преговоре о Поглављу 32.

Тања Мишчевић је рекла да не може да каже ништа прецизно о датуму одржавања међувладине конференције јер нема такву информацију.

"Сгурно знам да смо ми, преговарачки тим Србије, Србија као таква, спремни - када год државе чланице ЕУ донесу одлуку о отварању или организовању међувладине конференције", рекла је Мишчевић Танјугу.

Неки београдски медији најавили да ће конференција бити 19. октобра.
Како је додала, Србија од октобра може да почне да преговара о Поглавље 32 о финансијској контроли.

Мишчевић је казала да се зна за чврсту везу и условљеност отварања Поглавља 32 и оног које се односи на примену свега договореног у оквиру процеса нормализације односа између Београда и Приштине.

"Пратимо оно што је до сада успешно урађено у договорима у последњих неколико недеља и надамо се да ће то бити добар ветар у леђа за отварање првих поглавља", поручила је она.

Упитана за изјаву будућег комесара за политику суседства и проширење Јоханеса Хана да ће Србија, ако жели у ЕУ, морати поново да размотри одлуку да не уводи санкције Русији, Мишчевић је рекла да се ради о изјави на слушању пред Европским парламенту, на којем је нови комесар представио шта ће бити политика његовог портфеља.

"У овом моменту ништа више не могу да вам кажем. Видећемо како ће се ствари даље развијати. Наша обавеза коју добро разумемо је да до момента чланства настојимо да се ускладимо са спољнополитичким ставовима ЕУ у том сегменту", истакла је министарка.

Мишчевић је најавила да ће наредне недеље бити одржан билатерални скрининг за Поглавље 31 које се односи на заједничку спољну и безбедносну полтику.

Хан је из Аустрије која снажно подржава ширење ЕУ на западни Балкан, али да он не представља званичан Беч, већ читаву ЕУ, рекла је она, истакавши да мисли да свака од држава чланица има позитиван став према једној од најуспешнијих политика ЕУ.

Сада је време да тај позитивни став покажу и у односу на преостале државе кандидате или потенцијалне пре свега регион западног Балкана и наравно и Србију, додала је она.

"Немам разлога да сумњам да таква подршка у партнерству неће доћи", закључила је Мишчевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи