Читај ми!

Скупштина о јавној својини

Посланици расправљали о изменама Закона о јавној својини, које предвиђају продужетак рока за упис права јавне својине аутономној покрајини и јединицама локалне самоуправе са три на пет година. На дневном реду су и измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

15.20 -  Завршен први радни дан јесењег заседања Скупштине Србије. Седница се наставља сутра расправом о предложеном закону о извозу и увозу наоружања и војне опреме. 

12.00 - Продужетак рока за упис права јавне својине са три на пет година даје времена Влади да истражи да ли има још начина да се реши питање ефикаснијег стављања јавне својине у употребу, рекла је Кори Удовички.

10.05 - Постројавањем Гарде и интонирањем химне почело је редовно јесење заседање парламента. 

Редовно заседање почело је уз посторајавање Гарде и интонирање државне химне у Дому Народне скупштине, како је утврђено Законом о Народној скупштини. Посланици су расправљали о изменама Закона о јавној својини, које предвиђају продужетак рока за упис права јавне својине аутономној покрајини и јединицама локалне самоуправе са три на пет година.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички рекла је да померање тих рокова даје времена како јединицама локалне самоуправе и јавним предузећима, која то још нису урадила, да поднесу захтеве, тако и Влади Србије да свеобухватно истражи зашто је тај процес до сада тако споро текао.

Померање рокова даје времена Влади Србије и да истражи да ли можда има још начина да се питање ефикаснијег стављања јавне својине у употребу реши, рекла је Кори Удовички у парламенту.

Она је подсетила да је утврђен рок од три године од дана ступања на снагу Закона у којем аутономна покрајина и јединице локалне самоуправе треба да подносу захтев за упис права јавне својине и идентичан рок за јавна предузећа и друштва капитала за тај посао.

Имајући у виду да тај рок истиче 6. октобра, као и чињеницу да велики број наведених субјеката није поднео те захтеве, неопходно је продужење ових рокова, рекла је министарка.

Када је реч о измени Закона о пореском поступку и пореској админстрацији, Удовички је указала да је прописана обавеза подношења пореске пријаве искључиво у електронском облику у одређеним роковима за различите пореске обавезе.

У наредном периоду, Влада ће интензивирати напоре у јачању пореских наплата и у складу са тим радити на измени низа прописа, рекла је Удовички. 

Посланици су, како то налаже Пословник о раду, прву седницу отворили постављањем питања.

Скупштина Србије констатовала је престанак мандата посланицима Српске напредне странке који су поднели оставке на посланичке функције. Парламент је констатовао престанак мандата посланицима Дејану Андрејевићу, Дражену Јарићу и Марији Стевановић. 

Они су поднели оставке због политичке одлуке СНС-а и њеног председника Александра Вучића да чланови те странке не могу обављати истовремено више функција.

Опозиција је расправу скретала различитим темама.

"Ови рокови се већ други пут померају и ви фактички укидате закон, као што сте укинули Утисак недеље и неспособност и немар ове Владе и локалних самоуправа се овим прикрива и помера за још две године", рекао је Борислав Стефановић из ДС-а.

Владимир Павићевић из Нове странке упитао је зашто је укинут Утисак недеље, зашто постоји цензура медија и додао да та странка чека председника Владе да дође у парламент.

Зоран Бабић из СНС-а одговорио је да је приватна својина светиња. "Да ли неко очекује да се држава меша у приватну својину и да каже приватној компанији: 'Стављајте ту емисију'", одговорио је Бабић.

Демократска странка незадовољна је што су посланици већине одбили њихов предлог да се у дневни ред уврсти расправа о Зојином закону, анкетном одбору о поплавама, извештају омбудсмана о правима детета и закон о крађи беба.

У процедуру је ушао најављивани закон против џихадиста. Посланици владајуће већине предложили су допуну кривичног законика одредбама који се односе на наше држављане који учествују у ратовима у другим државама. Предвиђене казне су и до 10 година затвора.

Међу 11 тачака дневног реда које ће посланици разматрати је и Предлог закона о извозу и увозу наоружања и војне опреме, као и потврђивање Споразума о зајму (други Пројекат развоја здравства Србије) с Међународном банком за обнову и развој, и Споразума с Владом Молдавије о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима.

На дневном реду биће и потврђивање Споразума с Владом Алжира о узајамној размени и заштити тајних података у области одбране.

Посланици ће размотрити и потврђивање Конвенције Међународне организације рада број 94 о радним клаузулама јавних уговора, Протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању Србије и Европских заједница и њихових држава чланица, којим се узима у обзир приступање Хрватске ЕУ, и Споразума Владе Србије и Савета министара Републике Албаније о ветеринарској сарадњи.

На првој редовној седници разматраће се и допуна и измена Одлуке о избору чланова и заменика чланова скупштинских одбора, које су поднели Српска напредна странка и Демократска странка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи