Читај ми!

Грађани незаинтересовани за политику

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић изјавио је да је истраживање НВО "Црта" показало да 57 одсто грађана ништа не зна о реформским законима које је парламент, на предлог Владе, усвојио последњих месеци.

Владимир Маринковић је, на скупу "Транспарентност рада парламента", рекао да је све мања заинтерсовност грађана за политику, а чак 93 одсто њих не учествује ни у каквим процесима на локалу, преноси Танјуг.

Потпредседник скупштине је додао да од 2004. године опада заинтересованост грађана и за парламентарна дешавања, што указује на потребу да скупштина има бољу и отовренију комуникацију са њима.

"Од 2004. године незаинтерсованост за скупштински рад је порасла са 54 на 74 одсто. Ми желимо да грађани буду што укљученији како у контролном процесу трошења буџета, тако и у процесу доношења закона", рекао је Маринковић на тему "Парламентарна комуникација: транспарентност кроз подстицање учешћа и контакта са бирачима".

На скупу, на којем су били гости из Грчке, укључени у Твининг пројекат "Јачање капацитета Скупштине Србије у процесу европских интеграција", Маринковић је нагласио да је отвореност рада парламента двосмеран, а да је дужност посланика да сваки дан ради са грађанима на заступању њихових интереса.

Маринковић подсећа да је сарадња са невладиним организацијама четврти стуб стабилности рада скупштине, а у контексту европских интеграција настоји се да скупштина буде у потупности отворена према бирачима.

Као пример Маринковић је навео немачку скупштину у којој је, како је нагласио, и најмања активност промовисана путем е-парламента.

"Надам се да ћемо и ми ускоро у поптуности применити е-парламент у раду скупштине и пленарних заседања, као што је сада случај са радом скупштинских одбора", рекао је Маринковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи