Читај ми!

Дачић: Велики значај УН у очувању безбедности

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у Њујорку да Србија придаје велики значај улози УН у промовисању и одржавању међународног мира и безбедности. Украјинска криза је велики изазов за европску безбедност, оцењује Дачић.

Шеф српске дипломатије је оценио у Њујорку да Мировне операције су један од најзначајнијих инструмената УН за очување међународног мира и безбедности.

"Оне су јединствено средство од изузетне помоћи земљама у транзицији из конфликта ка трајном и одрживом миру", рекао је Дачић на скупу о мировним мировним мисијама у оквиру заседања Генералне скупштине УН.

Дачић је рекао да међу десетинама хиљада припадника мировних снага УН служи више од 200 припадника оружаних снага Србије, која разматра и да повећа своје учешће.

Србија планира да повећа ниво ангажовања у војној мисији УН у Либану оквиру Унифила, упућивањем вода за заштиту снага (32 лица), као и да почне нова ангажовања, попут учешћа у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици, где планира да пошаље 68 људи, рекао је Дачић.

У Београду ће се крајем октобра одржати регионални скуп на високом нивоу о сарадњи земаља Западног Балкана у мировним операцијама УН, најавио је министар спољних послова Србије у говору који је достављен агенцији Бета.

"Украјинска криза безбедносни изазов"

Шеф српске дипломатије је на министарском састанку "Украјинска криза, ОЕБС и будућност европске безбедности" рекао да решавање кризе у Украјини треба посматрати у ширем контексту, што ће смањити могућности да се такве кризе понављају у региону ОЕБС-а у будућности.

"Желео бих да нагласим да смо од самог почетка украјинске кризе, у више наврата исказали наш став о нормама и вредностима којим треба да се воде државе на међународној сцени, заснованим на поштовању међународног права утемељеног на Повељи УН и дијалогу као једином начину мирног решавања криза", рекао је Дачић у говору које је Министарство доставило агенцији Бета.

"Делимо оцену да криза у Украјини представља велики изазов за европску безбедност и доводи у питање сам концепт заснован на темељним политичким документима као што су Хелсиншки финални документ, Париска повеља за нову Европу из 1990. и Истамбулска повеља за европску безбедност из 1999", рекао је Дачић.

Министар Дачић је рекао да је Србија поздравила Споразум о прекиду ватре који је постигнут у Минску у оквиру трилатералне Контакт групе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи