Збогом дуплој функцији или чланској карти

Оставке у Српској напредној странци због дуплих функција. Ко до следеће седмице не да другу фотељу биће искључен из СНС-а.

Србија има нешто више од 26.000 јавних функционера, али не зна број оних који обављају више од једне функције. Један регистар је, међутим, познат, 200 напредњака који обаваљају више функција на различитим нивоима власти мораће до наредне недеље да одаберу само једну.

Збогом дуплој функцији или чланској карти странке - избор је који је стављен пред напредњаке. У редовима СНС-а било је и оних са пет јавних функција

"Није било битно да ли примају надокнаду за своје функције, да ли се одричу, дају у хуманитарне сврхе. Многи су се позивали на одлуку Агенције за борбу против корупције да нема сукоба интереса, ми гледамо оно што је морално и поштено", каже Радомир Николић, председник Извршног одбора СНС-а.

"Имала сам мишљење Агенције за борбу против корупције да могу да обављам те две ствари с обзиром да је прво посао а функција посланичка, међутим странка је на Главном одбору донела одлуку да не можемо да имамо те две ствари, ја сам гласала за то", каже Марија Стевановић из СНС-а.

У СНС-у имају поруку и за коалиционе партнере.

"Ми постављамо стандарде, ако хоће, нека нас прате", каже Радомир Николић.

Пратиће, одговарају социјалисти, али истичу да је у њиховим редовима мали број оних са две фотеље, а велики који то ради у складу са законом.

"Мислим да је то добра идеја, али да мора бити разређана у Закону о јавним предузећима и да се уведе професионализација да странке када предлажу, док год се буду питале, да на та места предлажу људе који се баве тим областима", каже Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС-а.

Без обзира на вољу већине да се одрекну функција, у Агенцији за борбу против корупције више је захтева за одобрење дуплих функција него оставке на њих. 

"Нема неког значајног повећања броја обавештења. Не обавештава функционер, него орган у којем функционер обавља функцију. Али агенција ни не води евиденцију по политичкој припадности", каже Владан Јоксимовић, заменик директора Агенције за борбу против корупције.

Закон каже да функционер може да обавља само једну функцију, осим када предвиђа другачије. На пример, министар правде је у обавези да буде и члан Високог савета судства и Државног већа тужилаца, а министар привреде председник УО Фонда за развој.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи