Читај ми!

Седница радне групе за поглавље 20

Прва седница радне групе Националног конвента о Европској унији за поглавље 20 - предузетништво и индустријска политика одржана је у Скупштине Србије.

Радном групом руководи Сања Филиповић испред Економског института, преноси Танјуг.

О досадашњем току преговора Србије за ово поглавље говорили су представници Канцеларије за европске интеграције, Народне скупштине, Министарства привреде и Привредне коморе.

Указали су на могућности укључивања српске привреде у програме ЕУ за развој предузетништва, саопштено је из Економског института.

Испред Канцеларије за европске интеграције обратила се Александра Секуловић, руководилац групе за унутрашње тржиште.

Министарство привреде представљали су Катарина Обрадовић Јовановић, секретар Преговарачке групе 20 и Ненад Миливојевић, известилац за индустријске политике.

Улогу Народне скупштине у процесу ЕУ интеграција приближила је присутнима Александра Јовановић из Одељења за ЕУ интеграције Народне скупштине.

Директор центра за ЕУ интеграције Привредне коморе Србије Здравко Илић говорио је о фондовима ЕУ.

Радна група Националног конвента о Европској унији за поглавље 20 окупља преко педесет представника привредних комора, удружења предузетника, послодаваца, кластера, академских институција, невладиних организација.

Циљ Радне групе је да формулише препоруке у области унапређења предузетништва и развоја индустријског сектора за Србију, у складу са правним оквиром ЕУ и најбољим скуствима из праксе.

Будући да обим правне тековине ЕУ у овом поглављу није нарочито захтеван, фокус мора бити и на ефикаснијој имплементацији већ постојећег законодавства.

Ово поглавље је у тесној вези са другим преговарачким поглављима попут Слободног кретања робе и Политике конкуренције.

Стога, квалитет преговора зависиће и од усаглашавања регулативе у овим поглављима, додаје се у саопштењу.

Иначе, Национални конвент о Европској унији представља стално тело у оквиру којег се води тематски структурирана дебата о приступању Србије Европској унији између представника дражвне администрације, политичких партија, независних тела, невладиних организација, стручњака, привреде, синдиката и професионалних организација.

Формирање 21 радне групе Националног конвента у мају ове године иницирало је више од 20 најистакнутијих организација цивилног друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи