Читај ми!

Омеровић: Имамовић "на таласу национализма"

Поређење Косова и Метохије и Санџака неумесно и потпредседник СДА Санџака Енис Имамовић, који то чини, плива на таласу национализма и повратка у деведесете, настојећи да радикализује стање у том делу Србије.

Имамовић, који је и посланик СДА Санџака у парламенту, рекао је да би Санџак требало да има висок степен аутономије по моделу Јужног Тирола који види као најбољи пример успешне аутономне покрајине у којој људи живе, преноси Танјуг.

После недавне посете Јужном Тиролу, где се разговарало о "сарадњи на дефинисању аутономије Санџака као прекограничне европске регије између Србије и Црне Горе", Имамовић је рекао да је висок степен аутономије најбољи начин да у Санџаку "богати људи живе слободно и остварују своја права и, у складу са Уставом, домаћим законима и међународним нормама, управљају системом у коме живе".

Реагујући на ту изјаву, Омеровић је у саопштењу истакао да је тема о којој Имамовић говори веома запаљива и да је то још један у низу "провидних трикова, додворавања гласачима и опасан покушај спиновања пред изборе за Бошњачко национално веће".

"Жалосно је што Имамовић изгледа не зна како је уређена покрајина Јужни Тирол и није много читао о томе. Бесмислено је поредити супер богати Тирол и сиромашни Санџак. Јужни Тирол је настао споразумом две суверене државе - Италије и Аустрије 1946. године, па не знам како он мисли да се овај модел примени на Санџак", навео је Омеровић.

Омеровић је упитао и која је то друга држава са којом би Србија евентуално потписала споразум, да ли је то Босна и Херцеговина или Турска, Грчка или Албанија и додао да Имамовић на то питање није одговорио.

"Бојим се да ће оваквим изјавама узнемирити не само становнике Санџака већ и читаве Србије и нанети штету сопственом народу, а и поређење са Косовом је потпуно неумесно. Говорећи о Санџаку као мултиетничкој регији у којој живи велики број Албанаца изрекао је неистину, јер је по последњем попису број Албанаца у Санџаку једнак броју Кинеза", указао је Омеровић.

Председник скупштинског Одбора сматра да ће "пре бити да је Имамовић мислио на север Црне Горе", али и упозорио да је "то тек веома опасно, јер је реч о мешању у унутрашње ствари друге суверене државе".

Имамовић мора да одлучи који би модел да примени, да ли жели споразум две државе или Бриселски споразум, а када буде знао шта жели и научи нешто из историје, можда ће га неко и озбиљно схватити, рекао је Омеровић и закључио да овако остаје по "оној народној - што је баби мило, то јој се и снило".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи