Читај ми!

Србија може да испуни обавезе за ЕУ до 2018?

Ели Мамона, експерт за правна питања у Министарству спољних послова Грчке, уверена је да би Србија до 2018. године могла да испуни све обавезе на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, уколико постоје добра воља и спремност да се ради на остварењу тог циља.

Мамона је Танјугу рекла да нико у овом тренутку не може да гарантује да ће Србија завршити све послове до 2018. али да реалне шансе постоје.

"Ако желите да радите и верујете да можете да постигнете то што желите, убрзаћете тај процес", рекла је Мамона.

Истакла да тренутно у ЕУ једна струја заступа становиште да је потребна консолидација постојећих снага, док друга верује да ће Унија бити јача уколико прошири своју породицу.

Подсетивши да је међу онима који се противе проширењу ЕУ и новоизабрани председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, Мамона је истакла да је ипак добро што и он сматра да је Србија међу земљама које би процес прикључења могле да заврше у наредних пет година.

Јункер је, иначе, након што је изабран на чело ЕК рекао да се ниједна нова земља неће придружити ЕУ у наредних пет година, колико ће трајати његов мандат, али и прецизирао да ће се преговори са земљама Западног Балкана наставити.

"ЕУ мора да направи паузу у свом процесу проширења како би консолидовала оно што је урађено у њеном 28-чланом саставу...Под мојим председавањем Комисијом, преговори који су у току биће настављени, пре свега са земљама Западног Балкана којима је потребна европска перспектива", поручио је Јункер.

Осврнувши се на искуства Грчке у процесу прикључивања, од пре више од 30 година, Мамона је нагласила да свака земља има једнаку снагу на почетку преговарачког процеса, али да је важно да има и добру комуникацију са ЕК и осталим земљама чланицама.

Указала је и на значај три поглавља која ће највероватније међу првима бити отворена, а засигурно последња затворена - 23 (реформа правосуђа и основна права), 24 (права, слобода и безбедност) и 35 (Косово).

Премијер Александар Вучић изјавио је након међувладине конференције Србије и ЕУ, којом је формално означен почетак преговора о придруживању Унији, да је уверен да ће Србија преговоре завршити до 2018. године, а да ће онда ЕУ оценити да ли заслужује да постане пуноправна чланица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи