Читај ми!

Нова странка: Академску честитост прописати законом

Нова странка упутила је у скупштинску процедуру предлог за допуну Закона о високом образовању, који предвиђа увођење принципа академске честитости као неопходног атрибута који мора да заштити српско високо образовање од плагијата, рекао је председник те странке Зоран Живковић.

Зоран Живковић је на конференцији за новинаре у седишту странке рекао да са плагираним дипломама "неки постају носиоци највиших државних функција и да то мора бити прекинуто", преноси Танјуг.

Заменик председника Нове странке Владимир Павићевић, који је такође посланик у Скупштини Србије, рекао је да је предлог за допуну закона у скупштинску процедуру упућен 15. септембра и појаснио да је то учињено пошто је министар просвете Срђан Вербић, током недавне расправе о изменама Закона о високом образовању, рекао да амандман Нове странке не може да буде усвојен јер је уложен на погрешан члан закона.

Павићевић је подсетио да је министар указао да принцип академске честитости може бити део члана четири, па су стручњаци за област образовања Нове странке тако и предложили допуну закона која је упућнена у скупштину.

Такође, предлог Нове странке предвиђа и да се дода члан 5а који прецизира да се "академска честитост заснива на самосталној изради писаних радова, као и на стриктном поштовању туђих ауторских права".

"Мора се реаговати на ситауцију у којој носиоци највиших јавних функција плагирају своје радове, да ли ће грађани да верују у институцију коју представљају када су покрали туђе знање", рекао је Павићевић и поновио да постоје не само сумње да су делови доктората министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и градоначелника Београда Синише Малог плагирани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи