Читај ми!

Косово увело санкције Русији

Косовска влада увела је санкције Русији у складу са мерама које су против Москве већ предузеле САД и Европска унија, саопштио је косовски министар спољних послова Енвер Хоџај.

Приштина је још раније најавила да ће подржати све мере које су Брисел и Вашингтон предузели против Русије због рата у Украјини.

ЕУ и САД су крајем прошле седмице објавиле нови пакет санкција Русији, а на мети су се нашле нафтне компаније у државном власништву. Проширена је и "црна листа" руских функционера којима је забрањено да путују и послују у ЕУ.

Нафтним компанијама "Росњефт", "Трансњефт" и "Гаспромњефт" од данас је забрањен приступ европском финансијском тржишту, а санкције се односе и на пет банака које су с њима повезане.

Осим тога, санкције обухватају забрану извоза оружја у Русију, али и такозване технологије дуалне намене, која се може користити и у цивилне и у војне сврхе, као и забрану извоза опреме за истраживање и експлоатацију нафте, што ће Русији отежати приступ новооткривеним налазиштима у арктичком појасу.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј најавио је да ће санкције бити потпуно или делимично укинуте већ крајем месеца – уколико ЕУ процени да се спроводи мировни план за Украјину, о коме се још преговара.

Русија је најавила контрамере, укључујући забрану увоза аутомобила и робе широке потрошње из ЕУ, али и забрану прелета цивилних авиона преко руске територије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи